Apple će ove jeseni lansirati iOS 8 za iPhone i iPad

Kompanija Apple je najavila iOS 8 za svoje mobilne uređaje. Za razliku od iOS-a 7 koji je predstavio revoluciju, barem u dizajnerskom smislu, iOS 8 predstavlja dalje usavršavanje ranije uvedenih ideja. 
ios 8Kako se dosad nagađalo i u glasinama, naglasak je stavljen na praćenje podataka o zdravlju korisnika. Kompanija je predstavila sistem HealthKit u koji će se moći integrisati i druge aplikacije, te uređaji, a podacima će moći pristupati i treće strane, uključujući lekare. Predstavljen je i protokol HomeKit za integraciju sa kućnim uređajima. 

Novost su i interaktivne notifikacije preko kojih je naprimer moguće direktno odgovoriti na poruku ili “lajkovati” nešto, bez potrebe za otvaranjem aplikacije. Virtuelna tastatura je dobila novu funkcionalnost QuickType koja predlaže reči iz konteksta, no i dalje nije ni izbliza korisna kao Swype. Ipak, otvorena je mogućnost instaliranja alternativnih tastatura. 

mail-610x338U porukama je uvedena mogućnost grupnog dopisivanja, deljenja lokacije i funkcionalnost tap-to-talk. Ako vam ovo zvuči kao kopiranje funkcionalnosti WhatsAppa, mogućnost samouništavanja poruka zvučaće Vam kao kopiranje funkcionalnosti Snapchata. 

location-610x342Siri će odsad biti moguće aktivirati glasom (kao i Googleova rešenja), a ova “sopstvena asistentkinja” je dobila i funkcionalnost Shazama tako da zna identifikovati pesmu koje čuje.  

shamzaOd novosti za programere, otvorena im je mogućnoćnost korišćenja senzora za čitanje otiska, aplikacije će moći međusobno deliti informacije, a u centar za notifikacije će moći instalirati vlastite widgete

 

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes