Apple čeka brzu zamenu Intel čipova u Mac-u

Analitičari Bloomberg i ZDnet čekaju službeno saopštenje o prelasku na upotrebu čipova razvijenih na ARM tehnologiji u Mac računarima (umesto trenutne Intelove tehnologije) na sledećem forumu VVDC, koji je zakazan za 22. jun. Ali moguće je da će se prijava odložiti, jer se uticaj takve izjave na poslovanje dobavljača može drugačije proceniti. I uopšte, Apple ne voli posebno da deli njihove planove. Čak i ako je ostalo samo nekoliko meseci do njihove primene, kako su predložili strani stručnjaci.

Za zamenu arhitekture procesora Arm-om biće potreban softverski pogodak, ali Apple nije prvi koji je prešao sa jednog procesora na drugi. Početkom 90-ih, kompanija je promenila „mozgove“ iz Motorole u ​​PoWerPC. A 2005. godine, na istom VVDC forumu, Steve Jobs je najavio prelazak sa PowerPC na Intel.

Prema pretpostavkama stranih stručnjaka za Intel, migracija Apple-a na druge čipove na Mac računarima biće prilično pogodan imidž. Činjenica je da se „Maki“ već ustalio kao određeni standard u premium klasi. Jasno je da je upotreba ključnih komponenti kompanije Intel u takvim uređajima omogućila proizvođaču procesora da uspešno održava sliku već duži niz godina – i sve bolje i bolje.

Ipak, u pogledu prometa, efekat promene procesora biće primetan. Apple drži oko 10% svetskog tržišta računara. Ali, opet, glavna stvar, prema zapadnim istraživačima, je sumnja koju proizvođači računara mogu imati. O tome čija su tehnologija produktivnija i perspektivnija. Razmišljanje o ovome može dovesti nekoliko proizvođača računarske tehnologije do aktivnijeg prelaska na ARM tehnologiju. Uključujući u proizvodnju specijalnih čipova za module veštačke inteligencije, to je smer koji postaje sve važniji za proizvođače računarske opreme.

 

 

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes