Apple predstavio 4.7-inčni iPhone 6 i 5.5-inčni iPhone 6 Plus

Konačno je došlo vreme i da se zvanično predstavi najiščekivaniji uređaj od kompanije Apple – iPhone 6. Nakon što je Tim Kuk pozdravio sve prisutne u Apple-ovom domu u Kupertinu, odmah se prešlo na predstavljanje novog iPhone-a. Njegova početna poruka je glasila da ćemo danas videti najveći napredak u istoriji iPhone uređaja.

iphone-6-stream

Kao što se već duže najavljivalo, iPhone 6 će doći u dve varijanante – jedna sa 4,7-inčnim ekranom, i druga sa ekranom od 5,5 inča. Poznat je i njihov naziv, te će manji model biti nazvan prosto iPhone 6, dok će phablet biti nazvan iPhone 6 plus.

Kao što možete videti na fotografiji, iPhone 6 je 6,9 mm debljine što ga čini najtanjim Apple uređajem ikada napravljenim, a iPhone 6 Plus je 7,1 mm, a podsetićemo se da je iPhone 5S bio 7,6 mm debljine. Takođe, istaći ćemo da je power taster sada sa strane, dok je kućište napravljeno od aluminijuma sa Apple-ovim logom od nerđajućeg čelika.

iPhone 6 će se pre svega odlikovati 4,7-inčnim LCD ekranom rezolucije 750 x 1334 piksela što daje gustinu od 348 ppi. Staklo na novom displeju nije od kristala safira, ali je “jonski ojačano”. Naravno, platforma koja dolazi uz novi iPhone 6 je iOS 8, a ona će doneti broje nove funkcije na Apple-ove smartfone uključujući i bolji sistem integracije za third-party aplikacije, kao i HealthKit, Apple-ovu novu fitnes aplikaciju. Snagu će mu davati Apple A8 SoC koji ima dual-core procesor sa radnim taktom od 1,4 GHz i ono o čemu se poslednjih nedelja špekulisalo – 1 GB RAM memorije.

iphone6

Radi se o 64-bitnom čipu (drugoj generaciji) za koga je Fil Šiler poručio da procesor radi 25 odsto brže a grafika 50 odsto. Što se tiče prostora za skladištenje, postojaće verzija sa 16 GB, 64 GB i 128 GB, ali ne i verzija sa 32 GB. Sa zadnje strane se nalazi kamera od 8 megapiksela za koju Apple poručuje da ima sledeću generaciju iSight senzora. Kamera nema optičku stabilizaciju slike, već se oslanja na digitalnu stabilizaciju, a može da snima 1080p video sa 30 ili 60 frejmova. Baterija će ponuditi 14 sati vremena razgovora, što je za 40 odsto više nego kod iPhone 5S modela. iPhone 6 podržava napredni LTE sa brzinom prenosa od 150Mbps, a poručuje se da je Wi-Fi sada tri puta brži nego kod iPhone 5S modela, a sada podržava i 802.11ac.

iPhone6Plus

CEO kompanije Apple Tim Kuk je predstavio i novi, veći model – iPhone 6 Plus. Telefon ima 5.5-inčni displej (IPS, 1920 x 1080p Retina HD). Nema dramatičnih dizajnerskih razlika u odnosu na manji model. Primetno je da je i ovaj model drastično tanji od prethodnog iPhone 5s modela – iPhone 6 Plus je tanak svega 7,1 milimetar. Ivice ovog modela su takođe zaobljenije i uglađenije.

iphone 6

Telefon pokreće potpuno novi A8 64-bitni čipset, a Apple navodi da je ovaj procesor za 50 odsto energetski efikasniji (izrađen je u 20nm procesu i manji je od A7 modela) i 25 odsto moćniji od prethodnika. Tu je i novi M8 koprocesor, koji će dodatno pomoći u praćenju nivoa aktivnosti na telefonu. Kada smo već kod snage, treba napomenuti da će baterija iPhone 6 Plus modela omogućiti 16 sati u standby modu, 14 sati konstantne video reprodukcije ili 24 sata 3G razgovora.

Kada je kamera u pitanju, iPhone 6 Plus dolazi sa 8MP iSight kamerom i f/2.2 sočivom, uz isti True Tone blic kao na 5s modelu. Tu je autofokus sa faznim detektovanjem, poboljšanuo prepoznavanje lica i novi Best Shot mod. Bonus, koji iPhone Plus korisnici dobijaju, jeste optička stabilizacija slike. Moguće je snimati 1080p video, bilo u 30 ili 60 fps, dok je usporeni video postao još sporiji, sa 240 frejmova u sekundi.

Sa softverske strane, tu je iOS 8 koji je posebno prilagođen većim ekranima. Stoga ne čudi što iPhone 6 Plus ima mogućnost korišćenja u landscape modu, poput tableta/iPada. TouchID taster je ponovo tu, čijim pritiskom se pokreće one-handed mod, koji pomera sve u donji deo ekrana, za lakši pristup, što je idealno za one sa kraćim palčevima.

iphone 6-12

Naručivanje iPhone 6 Plus telefona počinje od 12. septembra, dok isporuka u određene zemlje počinje od 19. septembra. Cene se kreću od 299 dolara za model 16GB i 399 dolara za 64GB do 499 dolara za model od 128GB. Zanimljivo je da je Apple odlučio da preskoči model od 32GB.

Osim smart telefona, Apple je predstavio i Apple Watch smart sat, odnosno smart satove, jer će kupci moći odabrati između 38 mm i 42 mm verzije.

Apple Watch

Trenutno nema mnogo informacija o Apple Watchu, zna se da će imati Retina touchscreen sa safirnom zaštitom, brzinomer, senzor otkucaja srca, GPS, Wi-Fi i Bluetooth konekcije. Apple Watch će biti dostupan početkom sledeće godine.

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes