ASRock otkrio karakteristike matične ploče sa Ultra M.2.

Ova nedelja bila je obeležena nizom najavama matičnih ploča temeljenih na čipsetu Intel Z97 Express. Samo jedna kompanija MSI je predstavila gotovo 30 tih kartica za svačiji ukus, bojom i cenom. I evo još jedna tajvanska kompanija, ASRock je odlučila više da se posveti kvalitetu nego kvantitetu.

ASRock_Ultra_M.2_pri01

O modelu Z97 Extreme 6 smo pisali još ranije, ali nam je pobegla pažnja na ključnu razliku noviteta- interfejs Ultra M.2 PCIe x4 GEN3, što je dvostruko više od kapaciteta prethodnih generacija. Prema kompaniji, ona je prva u industriji koja je u mogućnosti da proširi propusnost interfejsa M.2 do četiri linije, čime značajno povećava performanse. U tradicionalnim matičnim pločama signaliinterfejsa  M.2 prolazi kroz čipset, a onda dođe do procesora. ASRock nudi u svom rešenju da se signal pošalje direktno u CPU, čime se smanjuje kašnjenje i prikazuje se IO stopa na novom nivou.

ASRock_Ultra_M.2_pri02

Teoretska propusnost interfejsa Ultra M.2 je 32 Gbit/s, što je 6 puta brže od PCIe x1 M.2 i 3 puta brže od PCIe x2 M.2 interfejsa. Samsung XP941 drajv sa interfejsom PCIe x4 M.2 kada se instalira u slot Ultra M.2 pokazao je brzinu snimanja od 1,16 GB/s, što je 46% viša kad se instalira u slot PCIe x2 M.2. Zbog direktong spajanja na jedinicu procesora, brzina čitanja u ovom slučaju povećana je za 8,8%.

ASRock_Ultra_M.2_pri03

Takođe, novitet ima mnoge druge prednosti, naročito, podrška tehnologije ASRock Super Alloy, sistem kvaliteta zvuka Purity Sound 2, 12-fazni podsistem napajanja procesora, dva mrežna Ethernet kontrolera, SATA Express interfejs i nekoliko fabričkih tehnologija.

Nažalost, cena uređaja proizvođač još nije naveo.

Izvor:

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes