ASRock predstavio mini računar iz Vision serije – Vision X 471D

ASRock je predstavio novo mini računar iz svoje Vision serije. Reč je o Vision X 471D modelu koji je zamišljen prvenstveno za potrebe HTPC-a, no takođe može poslužiti i u druge svrhe. Koje tačno, na Vama je da odlučite.

Dimenzije uređaja su 200 x 200 x 70 milimetara, no uprkos manjim dimenzijama ASRock je unutar kućišta smestio poprilično snažan hardver. Pokreće ga Intelov procesor iz Haswell serije, recimo još samo kako je reč o mobilnoj verziji procesora – Core i7-4710MQ koji može potegnuti do maksimalnih 3,30 GHz.

ASRock Vision X 471D Vision X 471D je opremljen sa dva SO-DIMM memorijska slota, te u startu dolazi sa 8 GB DDR3 (1600 MHz) RAM-a. Korisnici kojima je početka količina memorije nedostatna istu mogu nadograditi na maksimalnih 16 GB. Nažalost već ugrađenu memoriju pritom nije moguće iskoristiti, jer uređaj dolazi sa dva 4 GB modula.

Što se tiče grafike ASRock se odlučio za AMD-ovu grafiku, tačnije za R9 M270X grafičku karticu koja dolazi sa 1 GB GDDR5 VRAM-a. Po pitanju skladišnog prostora ASRock je poprilično darežljiv, Vision X 471D dolazi sa jednim mSATA SSD diskom kapaciteta 256 GB, te sa jednim klasičnim tvrdim diskom kapaciteta 2 TB. Po potrebi možete ugraditi i dodatni disk proizvoljnog kapaciteta, jedino morate voditi računa da isti bude 2,5-inčnog formata.

Na prednju stranu kućišta ASRock je stavio standardne 3,5-milimetarske audio konektore, jedan USB 3.0 port, jedan MHSL port, 4-u-1 čitač memorijskih kartica, Slot-In optički čitač (Blu-ray), te taster za uključivanje. Koliko god prednja strana uređaja bila skromna, svu tu skromnost je ASRock nadoknadio sa zadnje strane kućišta gde je smestio sve ono što zbog dizajna nije mogao smestiti sa prednje strane. Tu su dodatni USB portovi kojih je ukupno šest (5 x USB 3.0 i 1 x USB 2.0), po jedan eSATA, HDMI i DVI-I port, Gigabitni LAN, te priključke za HD audio, uključujući i optiku.

Podršku za Wi-Fi i Bluetooth ne treba posebno navoditi, jer je ista već neko vreme gotovo standard za ovakve uređaje. Od podržanih operativnih sistema ASRock navodi Windowse 7, 8 i 8.1 u njihovim 32-bitnim i 64-bitnim verzijama.

Detaljnije specifikacije uređaja možete pogledati kao i uvek na zvaničnim stranicama proizvođača. Cena uređaja trenutno nije poznata no imajte na umu kako je Vision X 471D najmoćniji HTPC kojeg su do sada izradili, pa ne treba očekivati baš malu cenu.

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes