ASUS ZenBook 14 (UX425JA) – Recenzija

U proteklih šest meseci pojavilo se mnogo zanimljivih i na svoj način izvanrednih ultra-kompaktnih laptopa, ali gledajući ih, praktični kupac je trebao imati na umu da bi bilo bolje sačekati neko vreme s nadogradnjom radne mašine: za mesec ili dva, Intel i AMD će otvoriti masovnu proizvodnju ekonomičnijih i produktivnijih centralne procesne jedinice. Najnoviji model iz ASUS ZenBook serije sa 14-inčnim ekranom samo je jedan od onih prenosnih računara (u ovom slučaju zasnovan na Intel-10-nanometerskim procesorima), za koje smo očekivali da će se uskoro pojaviti. I, kako se ispostavilo, nije uzalud. Intel je ozbiljno pooštrio brzinu sopstvenih čipova sa niskim vatom, posebno u onim mestima gde je prethodna generacija imala slabosti. Međutim, moćni procesor nije sve što je potrebno da bi se dobio dobar ultrabook. Da vidimo kako su ASUS inženjeri uradili svoj deo.

Tehničke specifikacije

ZenBook 14 nije prvi laptop zasnovan na 10-nanometrskim kristalima Ice Lake, sa kojim smo uspeli da se upoznamo: i na tržištu i u našoj laboratoriji, ažurirani MacBook Air se pojavio ranije. Ali Air je, iako je Apple napravio dugo očekivanu nadogradnju na četvorojezgrene CPU, ostao svojevrsna referentna pisaća mašina zbog ozbiljnih ograničenja potrošnje energije. ASUS je imao druge planove za ZenBook 14, pa je iz celog kataloga novih Intelovih čipova tajvanski izabrao tri modela – dvojezgreni Core i3 i četvorojezgarni Core i5 i Core i7, od kojih svaki karakteriše maksimalna brzina takta u svojoj grupi sa nominalnom potrošnjom energije od 15 V.

Konfiguracija ZenBook 14 nudi veliku količinu RAM-a – do 32 GB. A ono što kod ultra-kompaktnog faktora oblika uopšte nije zagarantovano, memorija radi u dvokanalnom režimu. Jezgra Ice Lake-a dobila je podršku za energetski efikasne čipove LPDDR4Ks standarda, što ASUS nije propustio da iskoristi. Ali, gledajući visoku ocenu nove vrste memorije (3200 megatransakcija u sekundi), morate imati na umu da se on povezuje na centralni procesor upola nižim sabirnicom od LPDDR3 ili DDR4, a ukupna propusnost kao rezultat toga se smanjila.

Proizvođač ASUS
Model ZenBook 14 (UX425)
Displej 14”, 1920 × 1080 (60 Hz), IPS
CPU Intel Core i3-1005G1 (2/4 jezgra, 1,2–3,4 Ghz);
Intel Core i5-1035G1 (4/8 jezgra, 1,0–3,6 Ghz);
Intel Core i7-1065G1 (4/8 jezgra, 1,3–3,9 Ghz)
OS LPDDR4X SDRAM, 3200 MT/S, 8–32 Gb (dva kanala)
GPU Intel UHD Graphics 620;
Intel Iris Plus Graphics
Skladištenje SSD (NVMe PCIe 3.0 x4), до 2048 GB;
Intel Optane Memoy H10 (32 + 512 GB)
Spoljni I / O konektori 2 × Thunderbolt 3/USB 3.2 Gen 2;
1 × USB 3.2 Gen 1 Type-A;
1 × HDMI;
1 × microSD
Mreža IEEE 802.11ax + Bluetooth 5.0
Kapacitet baterije, Vh 67
Masa, kg 1,13
Ukupne dimenzije (L × V × D), mm 319 × 208 × 13,9
   

Za razliku od RAM-a, SSD-ove u ZenBook-u 14 možete zameniti, ali ASUS vam i dalje omogućava da upišete prostor za rezervu – do 2 TB pomoću jednog M.2 modula. Pored standardnih SSD diskova sa čvrstim flešom, neke modifikacije laptopa opremljene su i Intel Optane Memory H10 hibridnim pogonom sa malim fragmentom (32 GB) ultrabrze memorije XPoint. Svjesni smo tri članka koji će se definitivno pojaviti na domaćem tržištu.

Izgled i ergonomija

Osim plastičnih okvira oko matrice ekrana, šasija ZenBook 14 u potpunosti je izrađena od metalnih ploča i obojena je mekim jorgovanim ili sivim hladnim nijansama (kao na fotografijama iz našeg uzorka). Uređaj izgleda lagano – najmanje zbog podignutih ivica donje polovine kućišta – i zaista jeste. Uprkos činjenici da se unutra nalazi prostorna baterija od 67 Vh, automobil teži samo 1,13 kg. Oba ova parametra trebalo bi da privuku pažnju onih koji se nikada ne rastaju sa laptopom, već su morali da plate za nešto s malom težinom. U ovom slučaju, ne novcem (kao što smo već napomenuli, ZenBook 14 nije najskuplji od sličnih modela), već krutošću kućišta. Za razliku od gore pomenutog EkpertBook B9, novost se ne može pohvaliti sa posebno jakim materijalima, i kao rezultat toga se njegovo telo, škripanje, lako savija u svim pravcima.

Pored toga, otisci prstiju su jasno vidljivi na glatkoj tamnoj površini, koje je posebno teško ukloniti sa poklopca ukrašenog tankim koncentričnim žlebovima. Ako je vaš izbor pao na ZenBook 14, ali dosadne masne tragove, koji neminovno prerastu sve uređaje, razmislite da li je bolje da kupite laganu opciju.

Odlučili smo da tastatura sa touchpad-om ovde verovatno ostavi mnogo toga što želimo. Ali bez obzira na to. Naravno, tastatura se lako savija pod pritiskom zbog činjenice da je dno laptopa podignuto visoko iznad radne površine, a u radnom položaju laptop se nalazi na zadnjoj strani ivice ekrana. Ali Tajvancima moramo odati počast, oni su to napravili tako da tastatura ne daje tako jasan odgovor u procesu štampanja, kao na laptopovima koji su bolje srušeni, ali ne skaču pri ruci, kao što se, nažalost, često događa. I što je najvažnije, tasteri ZenBook 14 su veoma kvalitetna mehanika. Rupa u koju se tastatura uvukla povećala je hod, a prag reakcije je vrlo jasan. Konačno, ASUS je koristio čitavu širinu kućišta kako bi stavio brojne pomoćne ključeve (Home, End, PgUp i PgDn) levo od glavnog bloka tastera, ali to je, prema našem mišljenju, kontroverzna odluka. Mnogi nikada ne koriste gornje komande, čak i kada rade sa spoljnom tastaturom u punoj veličini, a ruke morate da držite kada štampate na ovom rasporedu u neobičnom položaju – levo od centra ekrana i, shodno tome, touchpad-u.

Uzgred, i touchpad je takođe uspeo. Kao i sve u ZenBook-u 14, tako i pukne ako malo pritisnete na pogrešnom mestu, ali ima umereno glatku i umereno hrapavu površinu, a praćenje kursora i reakcija na pokrete su savršeno postavljeni. Sa srodnih laptopa ASUS, lišenih fizičke digitalne jedinice, novi proizvod je dobio takvu funkciju kao svetlosno obeležavanje dodirne table na “virtuelnim” tasterima. Uključuje ga dugim dodirom gornjeg desnog ugla panela, a kao što vidite na fotografiji, likovi su savršeno vidljivi čak i pri jakom svetlu. U ovom slučaju, digitalna dodirna tabla ne ometa upotrebu dodirne table za njenu predviđenu svrhu. Ali, nažalost, skener otiska prsta ostaje prerogativa skupljih modela. Srećom, ZenBook 14 ima još jednu funkciju za brzu proveru autentičnosti u Windows-u – veb kamera koja je osjetljiva na infracrveni spektar.

Vredi dati kratak opis i ugrađeni stereo. Kao i obično, od akustike u ultrabooksima ne očekujemo ništa dobro, ali ZenBook 14 me je ovde ugodno iznenadio: margina zvuka zvučnika je mala, ali postoje niske frekvencije, a zvuk je usmeren tako da postoji neka vrsta stereo panorame.

Za razliku od drugih ultrakompaktnih računara, posebno MacBook Air-a, najpopularniji konektori prikazani su sa strana ZenBook-a 14: HDMI pune veličine, jedan USB Tip-A i dva Tip-C, koji prolaze ne samo USB 3.1 Gen 2, već i Thunderbolt 3. Electronics Thunderbolt 3 se takođe koristi za napajanje iz kompaktnog regulatora napona, ali iz nekog razloga samo jedna utičnica radi za punjenje.

Povrh svega, nalazi se čitač microSD kartica, ali ZenBook 14, koji je vaš iPhone, je izgubio mini-priključak za povezivanje audio slušalica. Umesto toga, na Thunderboltu ćete morati da koristite adapter u paketu. ZenBook 14 se ne žali na bežičnu komunikaciju – postoji obavezan Bluetooth 5.0 i brzi Wi-Fi modul IEEE 802.11ak standarda (Wi-Fi 6).

Interni dizajn i mogućnosti nadogradnje

Novi ZenBook 14, kao i većina ultrakompaktnih modela, ne nudi velike mogućnosti za promenu komponenti. ASUS je izdvojio maksimalan prostor tako da se velika baterija uklapa u kućište. Kao rezultat toga, RAM čipovi su morali da se namestiju direktno na matičnoj ploči (dobro je da konfiguracija laptopa obezbeđuje do 32 GB RAM-a). Pa, barem je SSD ostao uklonjiv.

Rashladni sistem je jednostavnog izgleda: uključuje jednu debelu toplotnu cev koja je prošla između CPU hladnjaka i mali radijator. Ali uskoro ćemo saznati da dizajneri ZenBook 14 nisu povećali dugoročnu rezervu snage centralnog procesora u redovnih 15 vata. Tada je hladnjak dovoljan. Međutim, ASUS ne smatra tako efikasnim da se ventilacija odvija kroz jednu rešetku između šarki ekrana: hladan vazduh ulazi odozdo, prolazeći kroz rupe na dnu šasije.

Please follow and like us:
5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote