Bezbednosne službe pristupaju podacima preko igrice Angry Birds

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost i britanski Centar za komunikacije mogu koristiti third-party mobilne aplikacije za prikupljanje podataka o korisnicima. To je lokacija osobe, njegova starost, pol i drugi podaci, preko samog elektronskog uređaja.

Angry BirdsTakvi programi se nazivaju “leaky apps”, to mogu biti i korisnici Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter i drugih popularnih usluga, kao i igrice. To ne znači da su aplikacije izvorno namijenjenu za prenos podataka sigurnosnim službama: stručnjaci mogu naći način da prikupljaju informacije pomoću njih.

Kao što je navedeno od strane The New York Times-a, moderne aplikacije je teže koristiti za prikupljanje informacija, tako da je teško naći način za široku primenu. Izvor piše da su od interesa za bezbednosne službe oglašivačke mreže. One su dizajnirane kako bi pružili relevantne podatke o korisniku, one prikupljaju podatke o njihovim interesima, hobijima i vezama. Sve to može biti zanimljivo za predstavnike bezbednosne službe.

Google je odbio da komentarišemoguću špijuniranje korisnika, predstavnik Rovio (programer Angry Birds-a) uverava da kompanija ne zna ništa o ovim obaveštajnim aktivnostima i nema kontakta sa bezbednosnim službama  američke NSA i britanske GCHQ.

Izvor: New York Times

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes