CES 2014: 11 Najzanimljivijih noviteta

Juče je u Las Vegasu završen Consumer Electronics Show ( CES ) – najveća izložba dostignuća u oblasti potrošačke elektronike. ITNovosti.rs je odlučio da Vam pokaže najzanimljivije eksponate na izložbi elektronike.

Nabu

Razer – proizvođač miševa, tastatura i drugih periferija za igrače – uveo je smart narukvicu Nabu. Moderan pribor kombinuje funkcije Fitbit Force  ili Nike Fuelband i smart sat Pebble. On ne samo da meri broj koraka u toku hoda i broj kalorija, takođe može da se sinhronizuje sa iPhone / Android smart telefonom kada primite SMS poruke, propuštene pozive, itd.

Narukvica je opremljen sa dva ekrana na obe strane. Jedan je jednostavan pokazatelj fizičkih dostignuća čoveka, ali na većem ekranu može da stane, na primer, ceo tvit. Ova narukvica je otporna na kišu i blato. Jedno punjenje bi kako su obećali u kompaniji, trebalo da bude dovoljno za 7 dana.

Nabu model za programere će koštati 49 dolara. Verzija za potrošače u vreme lansiranja ( datum će biti potvrđen ) će biti malo više, potvrdili su iz kompanije Razer.

Samsung TV

Samsung je iznenadio sa zakrivljenim LCD televizorom sa 85-inčnim ekranom sa 4K rezolucijom. Kada korisnik klikne na dugme na daljinskom upravljaču, uključuje se servo pogon, a model 85U9B počinje da dobija zakrivljeni izgled. Pritiskom na TV vraća se u svoj prvobitni ravan oblik.

Pebble

Smart Pebble sat poseduje solidan izgled, kombinujući dve opcije sa kožnim kaišom ili sa nerđajućim čelikom sa kopčama. Takođe je promećen dodatak konektor ( sada sa 2 – pina ), kao i LED na ekranu nivo napunjenosti i novu antenu za prijem signala za stabilniji Bluetooth, takođe je udvostručio RAM. Najvažniji element uređaja monohromatski ekran -je ostao isti ( 1,26 inča 144h168 points ). Prodajna cena Pebble sata, je porastao na 249 dolara i počeće krajem januara.

8

Intel je predstavio čašu za bežično punjenje mobilnih uređaja. Po obliku liči na činija u koju nakon dolaska kući ostavljamo novac, ključeve i telefon. Ideja kompanije je da svaki gadžet bačen u kontejner počinje da se automatski puni. Prema rečima direktora Briana Krzhanicha ova čaša je kompatibilna samo sa pametnim Bluetooth slušalicama Jarvis, ali na kraju će podržati i smart telefone, tablete pa  čak i Ultrabooks. Kontejner se sastoji od oko 10 inča u prečniku. 

Kolibree

Kolibree – prva svetska električna četkica sa podrškom za Bluetooth. Korisnici će  preuzeti na svoj smartfon poseban u aplikaciju, a zatim povezati ova dva uređaja bežično. Četkica podseća koliko dugo i koliko dobro ljudi čiste svaki zub i desni, a zatim šalje ove statistika na Vaš telefon.

Kolibree tvorci nisu zaboravili i jedan element igre, a to je da aplikacija može analizirati podatke iz više četkica, omogućavajući članovima porodice da se takmiče u brzini i kvalitetu čišćenja zuba. Rezultati se takođe mogu deliti sa prijateljima, pa čak i stomatologa u mreži.

Lansiranje će biti sa nekoliko modela četkica sa niskim cenama kao i od 100 do 200 dolara. Ako kampanja bude uspešna na Kickstater-u, one će se pojaviti u prodaji u četvrtom kvartalu ove godine.

0

Ceo rad partnera Valve poplavilo je CES 2014 sa konzolama za video igre koje su pokrenute gejmerskim operativnim sistema Valve OS. Među tim kompanijama su i veliki proizvođači (Alienware, Falcon Northwest i Gigabite), kao i manje igrači – iBuyPower, CiberPowerPC , CyberPowerPC, Origin PC, Materiel.net, Webhallen, Alternate, Next, Zotac i Scan Computers. Konzole će koštati od 499 do 6000 dolara.

Samo na izložbi je predstavljeno 14 potencijalnih konkurenata Xbox-a i PlayStation-a. Jedan od najskupljih sistema (grafika NVIDIA GeForce GTX Titan, do 16 GB RAM memorije, hard disk i do 6 TB) nudi Falcon. Ona će se prodavati od 1799 do 6000 dolara.

Flir One

Flir One – dodatak za iPhone sa ugrađenim termalnim snimanjem. Programeri ga predstavljaju kao prvi potrošački uređaj za termalno snimanje, sa kojim se može snimiti i video u visokoj rezoluciji. Gadžet je kompatibilan sa modelima iPhone 5 i 5S. Biće u prodaji u proleće i koštaće 349 dolara.

2

AwoX kompanija predstavila je dve sijalice za pametne kuće: StriimLight WiFi i StriimLight B – 10. One poseduju skriveni zvučnik, koji prima zvuk preko bežične mreže ( Wi-Fi ili Bluetooth ). Nije najavljena cena uređaja.

Ivee Sleek

Ivee Sleek  – ovo je još jedan element pametnih kuća. Lični asistent Vam omogućava da upravljate kućom preko WiFi-A , dajući mu glasovnu komandu. On razume ne samo direktne instrukcije ( na primer, “da smanji temperaturu na 22 stepeni”), ali i reči kao što su “Ja sam seksi”.  Uređaj je već na prodaju za 199 dolara.

3

Startup kompanija Panono uživo je pokazala kako radi njegova sferna kamera. Ona može da obuhvati 360 stepeni panorame, ako je stavite iznad sebe. U telu aviona izgrađeno je 36 kamera (2 megapiksela), koje istovremeno uzimaju sliku na najvišoj tački leta.

LaCie Sphere

LaCie Sphere – tvrdi disk u obliku čelikne lopte, dizajniran od strane dizajnerskog biroa Chisofle. Kapacitet skladištenja je 1 TB, a težina je pola kilograma. Svaka jedinica je obilovanja i montirana rukom u Francuskoj. Sa raćunarom se spaja preko USB 3.0 porta. Prodaja će početi krajem ovog meseca za 490 dolara.

IzvoriCNETWiredUSA TodayEngadgetPC Advisor

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes