Corning je počeo prodavati optičke kabelove USB 3.0

Kompanija Corning najavio dostupnost optičkih kabelova USB 3.Optical, namenjen za razmenu podataka između uređaja opremljenim sa USB 3.0 i USB 2.0 interfejsom.

usb1

Jedna od prednosti USB 3.Optical od tradicionalnih bakarnih kablova su velike dužine. Trenutno je u ponudi rešenja USB 3.Optical od 10 metara, pružajući brzinu prenosa podataka do 5 Gb/s, što je maksimalno za standard USB 3.0. U budućnosti, takođe će se pojaviti i kabovi dužine od 15 do čak 30 metara. Za postizanje takvih karakteristika u slučaju bakarnih propusnih spojeva je nemoguće.

U kablu USB 3.Optical se primenjuju fabrička vlakana Corning ClearCurve VSDN. U poređenju sa bakarnim analogno optičkih kablova su 50% tanji i 80% lakši. Oni se mogu savijati i stisnuti bez straha od oštećenja prenosnog kanala.

usb2

USB 3.Optical kabal pretvara električni sisgnal u optički i obrnuto. Istodobno kroz USB 3.Optical, za razliku od spojeva sa bakrom je nemoguć prenos energije. Stoga ne bi uspeo da napaja uređaj: za to ćete morati koristiti napojni kabal ili bateriju.

Drugi nedostatak kabla USB 3.Optical je prilično visoka cenu: 10-metarska verzija je od 110 do 130 dolara.

Imajte na umu da u Corning-u, su osim kabla USB 3.Optical, razvili i optički kabal Thunderbolt. Njegova dužina je 100 metara, a brzina prenosa podataka je 20 Gbit/s.

Izvor: PCWorld

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes