Dell predstavio nove Chromebook 11 i Latitude 11 laptopove

Dell je svoju ponudu laptop računara sa 11,6-inčnim ekranom dopunio sa dva nova modela. Novi modeli dolaze kao deo Chromebook 11 i Latitude 11 serije, a namenjeni su prvenstveno za edukativne svrhe, odnosno studentima.

Dell laptop

No uprkos tom početnom „ nazivnom ograničenju“ oba modela će bez problema biti dostupni i svima ostalima koji nisu u procesu školovanja, a pokažu interes za iste. Što se tiče specifikacija oba modela dijele većinu specifikacija, dok se prve hardverske razlike primete kod Windows modela koji dolazi sa „pravim“ SSD-om, te s Gigabitnim LAN portom.

Dakle uz gore navedene razlike ostatak ponude je identičan – 11,6-inčni ekran rezolucije 1366 x 768 piksela, te dvojezgarni Intelov procesor – Celeron N2840 iz Bay Trail serije. Oba modela dolaze sa početnih 2 GB RAM-a, te se naknadno mogu nadograditi na maksimalnih 4 GB. Chrome verzija dolazi sa 16 GB interne memorije, dok je Windows (Latitude) verzija opremljena sa SSD-om kapaciteta 64 GB.

Tu je još i standardna podrška za Bluetooth i Wi-Fi, HDMI port, te čitač SD memorijskih kartica i web kamera HD rezolucije (720p). Chromebook 11 ima dimenzije 297 x 218 x 21 milimetar te težinu od 1.245 grama. Baterija kapaciteta 43 Wh osigurava mu do deset sati autonomije.

Budući da su oba modela prvenstveno namenjena za upotrebu u školi – Chromebook 11 i Latitude 11 dolaze i sa jednim malim dodatkom u vidu LED svetla. Ono je smešteno sa spoljašnje strane ekrana (poklopcu) – kod Chromebook modela u gornjem desnom uglu, dok kod Windows (Latitude) modela se nalazi na sredini poklopca.

Isto služi za komunikaciju između nastavnika i učenika, odnosno, profesora i studenata na način da se ne ometa druge u radu. Ako učenik/student ima pitanje za učitelja/profesora uključiće crveno svetlo, dok će plavim sugerisati kako želi učestvovati u raspravi na određenu temu.

Dell je vodeći računa o načinu primene ovih laptopova (stalno na putu od škole do kuće i obratno) iste opremio izdržljivim kućištima koji su u stanju podneti veće pritiske, temperature, udarce i vibracije (MIL-STD 810G), te tastaturom i touchpadom koji su otporni na vodu. Takođe ekran je zaštićen Gorilla Glassom.

Što se tiče cena i dostupnosti, Chromebook 11 ima početnu cenu od 249,99 američkih dolara i dostupan je od 12. februara. Latitude koji dolazi sa Windowsima 8.1 i koštaće pedesetak dolara više (299,99 $), a u prodavnicu stiže 3. marta, dok verzija sa ekranom osetljivim na dodir dolazi tokom juna.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes