Facebook je objavio da kupuje WhatsApp

Facebook je objavio da je na vidiku finalni dogovor o kupovini WhatsApp-a, popularnog sistema za instantnu razmenu poruka putem smartfona, za cifru od neverovatnih 16 milijardi dolara, u kešu i deonicama (4 milijarde u kešu i 12 milijardi u Facebook-ovim deonicama). Dodatne tri milijarde dolara u Facebook-ovim deonicama biće ponuđene osnivačima WhatsApp-a u periodu od naredne četiri godine nakon finaliziranja ugovora. 

WhatsApp-AP

Iz WhatsApp-a su potvrdili ovaj navod, dodajući kako će WhatsApp i dalje postojati kao posebna aplikacija, nezavisna od Facebook Messengera te kako će “ubrzati Facebook-ove mogućnosti donošenja dodatne povezivosti čovečanstvu”. Jan Koum, suosnivač WhatsAppa će ući u “board of directors” Facebooka kao deo ove akvizicije, a sedište kompanije i dalje će ostati u Mountain Viewu u Kaliforniji.

U objavi za medije koju je Facebook poslao ovim povodom Mark Zuckerberg je izjavio kako je “WhatsApp na putu ka povezivanju milijardu ljudi” te kako je usluga koja dostigne tako nešto neverovatno vredna. WhatsApp koristi preko 450 miliona ljudi širom sveta, od čega njih 70% aplikaciju barem jednom upotrebe svakog dana. Ukupno prenešenih poruka približio se sveukupnom prometu SMS-ova svih mobilnih operatera na svetu.

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes