Globalno tržište procesora će završiti 2013-tu uspešno

Poslednjih meseci 2013 za globalno tržište procesora će završiti pozitivno, predviđaju analitičari IHS. Po njima, mobilni segment čista prodaja čipa.

Prema rečima stručnjaka, do kraja ove godine biće izdaoa ukupno 1,5 milijardi procesora, što je 24 % više nego pre godinu dana, što je jednako 1.21 milijardi komada. Primećeno je da u svakom kvartalu zabeležen značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu.

proc

Tako je, u prvoj polovini 2013 je 27 odsto specijalista tržišta videlo porast procesora. U drugom kvartalu godine izmeren rast od 24% , a treći se očekuje da dostigne 19%, a do poslednja tri meseca će se povećati za 24% u odnosu na četvrti kvartal 2012.

Pozitivna dinamika je primećena u svim segmentima tržišta, osim ličnih računara. Tu je kvartalni pad proizvodnje ploča. Na primer, u periodu april-jun za PC chip pošiljke iznosilo je 84,3 miliona jedinica naspram 89,9 miliona jedinica u odnosu na isti period prošle godine, što uopšte ne čudi, s obzirom na slabljenje tražnje u računarskoj industriji u svetlu popularnosti mobilnih uređaja.

Najveći snabdevač procesora na svetu je Intel, čiji je udeo u drugom kvartalu 2013 je bio 84 %. Kompanija ima velike nade u nove linije Atom, predstavnici koji su dizajnirani za tradicionalne računare, servere i mobilne uređaje.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes