Gmail prešao na korišćenje HTTPS veze

Komapnija Google je objavila proširenu podršku sigurnosnog protokola HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) u svom e-mail servisu Gmail.

Https1

Korišćenje HTTPS protokola štiti podatke od pristupa trećih osoba, posebno kod spajanja na internet na javnim mestima na  pristupne tačke Wi-Fi. Gmail-u je danas prvi dan podrške HTTPS protokola, a od 2010 je bio spojen na protokol po defaultu.

Počevši od danas, Gmail je počo koristiti sigurnu HTTPS vezu za bilo koje radnje – kada korisnik proverava mail i šalje pisma. Drugim rečima, informacije su sigurne, kada se šalju na Google server, a kada se vraćaju natrag. Nije bitno da li koristite javnu Wi-Fi mrežu ili ne, ili koji uređaj koriste – računar, telefon ili tablet.

Https2

Osim toga, danas svaki poslati ili primljeni e-mail je kodiran tokom transfera između servera. To znači da je mail zaštićena ne samo na putu prema serverima Google-a, već i na serverima ove kompanije.

Google je takođe primjećuje da se rad nastavlja kako bi se osigurala maksimalna dostupnost usluga e-pošte. Dakle, u 2013-toj, Gmail je dostupan za 99,978% vremena. To znači da u proseku za svaka osoba imao manje od 2 sata problema godišnje.

Izvor: Google Russia Blog

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes