SpaceX Starlink tim priznao da je u svemir poslao 30 hiljada Linux računara

Zaposleni u SpaceX-u, koji su odgovorni za Starlink satelitski Internet koji rade u testnom režimu, podelili su zanimljive činjenice o projektu. Trenutno postoji oko 48 satelita u orbiti širom sveta za distribuciju svetskog interneta, a oni zajedno generiraju 5 terabajta telemetrijskih informacija dnevno. Sateliti primaju ažuriranja softvera svake nedelje.

Za razvoj softvera Starlink satelita odgovoran je Matt Monson, koji je prethodno vodio razvoj softvera za svemirsku letelicu Crew Dragon. Iako je SpaceX sa sedištem u američkoj državi Kalifornija, tim Starlink projekata radi u državnim kancelarijama u Vašingtonu. Maja 2020. SpaceX je postala prva privatna kompanija koja je poslala ljude na Međunarodnu svemirsku stanicu. Posada broda, koju čine astronauti Bob Behnken i Doug Hurley, kontrolisala je brod pomoću ekrana osetljivih na dodir. Pokazalo se da je interfejs prikazan na njima bio vrlo sličan onome koji je korišćen za kontrolu prvih Starlink satelita u 2018. godini.

U Junu je postalo poznato da borbeni raketni sistemi SpaceX-a pokreću Linux operativni sistemi. Pokazalo se da to važi i za Starlink satelite. Prema Matt Monsonu, svako pokretanje 60 uređaja za distribuciju satelitskog interneta u orbitu, 4000 računara se šalje Linux. Trenutno je u satelitskoj mreži Starlink uključeno više od 30.000 Linux čvorova i više od 6.000 mikrokontrolera. Druga zanimljiva činjenica je da se Starlink povremeno sruši. Šef Starlink-a je podelio da se ponekad susreću sa potpuno nepredviđenim propustima, ali razbijeni sateliti držali su se na sigurnoj udaljenosti od drugih objekata blizu Zemlje i uspeli su da ih poprave. Da bi izbegli takve slučajeve, programeri svake nedelje objavljuju ažuriranja softvera sa ispravkama za otkrivene greške. Sve ove činjenice o satelitskom internetu o Starlink-u otkrila je ekipa koju je vodio Matt Monson na društvenoj stranici Reddit.

Korisnici su postavili više od 7000 pitanja, ali tim je mogao da odgovori samo na neka od njih. Starlink je satelitski internet sistem za testiranje koji je razvio SpaceX, a osnovao je Elon Musk. Prepodne 4. juna 2020. godine na Zemljinu orbitu je poslata nova serija satelita. Jedan od njih opremljen je senzorom, što bi ga trebalo učiniti manje svetlim – ako se sve pokvari, svi sateliti biće opremljeni ovim elementom. A stvar je u tome što se u kompaniji često kritikuje povećanje svetlosnog zagađenja, što sprečava astronome da proučavaju svemir.