Intel je izmenio informacije o Comet Lake-S-u i sada su svi saznali svoju stvarnu potrošnju

Činjenica da procesori Intel Comet Lake-S imaju odličan apetit bila je poznata i pre njihovog objavljivanja. Sam Intel tradicionalno ne reklamira podatke o potrošnji energije svojih procesora, navodeći u specifikacijama samo TDP vrednost, koja pokazuje samo deo ukupne slike. Međutim, ComputerBase je primetio da je Intel nedavno zamenio referentnu dokumentaciju novim procesorima, a u revidiranim verzijama pojavile su se ispravnije karakteristike potrošnje.

Za početak, vredi podsetiti da Intel prilikom opisivanja svojih procesora koristi dva nivoa potrošnje energije (Power limit, PL). TDP nivo najavljen od strane kompanije Intel odgovara prvom nivou potrošnje električne energije PL1 – potrošnji procesora pri radu sa osnovnom taktom frekvencije. Na primer, vodeći Core i9-10900K, kada radi na bazama od 3,7 GHz pri visokom višenamenskom opterećenju, treba da troši ne više od 125 V.

Zauzvrat, drugi nivo PL2 odgovara maksimalnoj potrošnji čipa, koju može postići automatskim overklokiranjem na najveću frekvenciju. Njegova kompanija Intel ne očekuje da će se oglašavati, ali upravo je on bliži stvarnoj maksimalnoj potrošnji energije.

Stari Intel dokument
         Stari Intel dokument

Vrhunska vrednost PL2 Intel je počeo da manipuliše dokumentima o jezeru Comet. U prethodnom tehničkom dokumentu, broj 615211-004, ona je nagovestila da se nivo PL2 može odrediti množenjem PL1 sa 1,25. To je, na primer, za Core i9-10900K, drugi nivo potrošnje energije trebalo bi da bude 155 vati.

Međutim, ComputerBase je otkrio da je stvarna granica snage PL2 za ovaj procesor postavljena na 250 vati. Za preostale čipove ispostavilo se da su vrednosti u staroj verziji dokumenta značajno podcenjene.

Sada se na Intelovoj veb lokaciji pojavila nova verzija istog tehničkog dokumenta sa brojem 615211-005 u kojoj su vrednosti PL2 preusmerene na veće vrednosti.

Naša laboratorija za testiranje uverila se da su podaci koje su dostavili nemački kolege i koje je Intel naznačio u novoj verziji dokumenta tačni. Stoga su Core i7-10700 i Core i9-10900 sa TDP nivoom od 65 vata zapravo sposobni da potroše do 224 V. Procesor Core i5-10400 može da zahteva do 134 vata, a 35-vatni čip i9-10900T čip može da bude prilično velik 123 vati. Najmanji jaz u nivoima potrošnje PL1 i PL2 je Core i7-10600K, za koje ove vrednosti su 125, odnosno 182 V, respektivno.

      Novi Intel dokument

Kao što vidite, sve tabele su pretrpele promene u kojima je Intel naznačio ograničenja PL1 i PL2 za predstavnike porodice Comet Lake-S desktop.

Sa leve strane je stara verzija dokumenta, sa desne je nova
Sa leve strane je stara verzija dokumenta, sa desne je nova

Tako su sada korisnici konačno dobili potpune informacije o energetskim i toplotnim karakteristikama novih Intelovih procesora, što im omogućava da imaju ravnomerniji pristup izboru sistema za hlađenje, matične ploče i napajanja.

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes