Izašao YotaPhone 2 smartfon sa dva ekrana

Ruska kompanija Yota na tržište je izbacila svoj novi telefon nazvan YotaPhone 2 koji na tržište donosi prvi smartfon u svetu sa dva velika i funkcionalna ekrana. Ono što ga razlikuje od konkurencije svakako je činjenica da ima ekran bazina na e-Ink tehnologiji poznatoj kod e-book čitača. Uz to naravno tu je i klasični LCD ekran kakav je karakterističan za sve trenutne smart telefone na tržištu.

yotaphone-2Na predstavljanju se moglo čuti kako e-Ink nije nova tehnologija, pa se postavlja pitanje kako se niko osim ruske kompanije Yota nije dosetio da postavi dva ekrana na isti telefon kako bi se moglo uštedeti na bateriji.

Iskreno za pisanje postova na Twitteru ili Facebooku, čitanje mailova, SMS poruka ne treba ekran u boji već je dovoljan i e-ink. Kako tvrdi glavni izvršni direktor kompanije Yota Vlad Martynov uveren je kako je YotaPhone 2 neka nova era u segmentu smart telefona jer ujedinjuje dve zanimljive tehnologije na još zanimljiviji način.

Mnogi smatraju da će neki veliki svetski proizvođači slediti ovaj primer, a najviše se očekuje da bi to mogao učiniti Amazon koji ima e-čitače i tablete i na e-Ink tehnologiji ali i klasičnim LCD ekranima u boji.
yotaphone-2-1Vratimo se ipak malo na mogućnosti i performanse. YotaPhone 2 ima 5 inčni LCD zaslon full HD rezolucije, te 4,7 inčni qHD e-ink ekrana na zadnjoj strani, Qualcomm 2,2 Ghz Snapdragon 800 procesor, 2 GB RAM-a, 8 megapikselnu zadnju i 2 megapikselnu prednju kameru. Uz to tu je i 32 GB za skladištenje, standardni Bluetooth 4.0, LTE i snažna baterija od 2500 mAh. Uređaj je lagan i teži svega 145 grama, ima Gorilla Glass 3.
yotaphone-2-event-1Uz to, tvrdi Martynov, zahvaljujući dodacima kao što je YotaEnergy mogućnosti nakon što je baterija pala na svega 15 posto moguće je dobiti još čak 8,5 sati rada na uređaju. YotaMirror opcija omogućuje jednostavno okretanje uređaja i nastavak rada na LCD ekranu u boji ili onom na kojem je e-ink. Pritom treba naglasiti kako su neke aplikacije, pa tako i Twitter u potpunosti prilagođene radu sa e-ink ekranom.

Cena će mu se kretati u slobodnoj prodaji oko 700 evra. Kupci u Velikoj Britaniji, tačnije u Londonu mogu ovaj uređaj nabaviti u prvoj Yota prodavnici koja je otvorena istovremeno kada i svetska premera YotaPhone 2.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes