Kako da napravite Roming Profil na Windows Server-u 2012

Roaming profil korisnicima daje mogućnosti da dobiju svoje ​​desktop okruženje na svom računaru i postanu klijenti domen kontrolera. Konfiguracija roaming korisničkog profila uključuje dva procesa: Deljenje foldera i konfigurisanje domena na korisničkoj profilnoj stranici.

1. Pravljenje šerovanog foldera

1. Ulogujete se na Domen kontroler kao Administrator.

2.  Napravite novi folder na Vašoj C: ili nekoj drugoj particiji pod imenom Profiles.

profil folder

3. Posle toga šerujete Profiles folder tako što idete desnim klikom na njega pa onda Properties.

4. Na Properties stranici idete da Sharing tab pa onda kliknete na dugme Share.

share folder

5. Ovde dodate korisnika (ali zapamtite da taj korisnik mora biti kreiran u Active Directory Users and Computers da bi mogao ovo da koristi) i idite na Permissions dugme i selektujete Read/Write. Nakon toga završavate i idete na Share dugme i Done.

permissinon

6. Nakon toga kopirate Network Path Vašeg foldera Profiles, jer će Vam trebati kasnije, i sada možete zatvoriti prozor.

networkpath

2. Konfigurisanje domena na Users Profile

1 Udjete u Server Manager pa onda u padajućoj listi Tools izaberete Active Directory Users and Computers

activedir

2. Ovde sada vidimo korisnika kojeg smo dodali, na njega idemo desni klik pa Properties, nakon cega nam se otvara stranica gde treba da izaberemo Profile tab i u polju Profile path kopiramo Network Path šerovanog foldera iz prethodnog koraka, na tu putanju još dodamo i naziv korisnika kojeg smo uneli nako toga pritisnete OK. (slika ispod)

networkpathq

3. To Vam je ceo postupak, sada se ulogujte na korisnički računar da se uverite, tako što idete desni klik na My computer–> Properties–>Advanced System settings pa onda odete na Users Profiles i na dugme Settings

Untitled

Sledeći put kad se korisnik uloguje na domen njegov profil će biti snimljen u pod folderu koji će biti kreiran u šerovanom Profiles folderu. Ime pod foldera će biti isto kao i naziv korisnika za koga je Roaming Profiles i konfigurisan. Svaki put kada se korisnik prijavi na domenski računar njegov profil će biti preuzet u ovom pod folderu i biće snimljen u folderu kada se korisnik bude odjavio.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes