Kako da uklonite BIOS lozinku pomoću Hiren’s BootCD -a

U ovom članku ću Vam pokazati kako da uklonite BIOS lozinku pomoću Hiren’s BootCD-a kojeg možete OVDE preuzeti i nakod toga ga narezati na običan CD.

Kada ste narezali CD sa Hiren’s – om, ubacite Vaš CD u čitač Vašeg računara i idite na restart.

Nakon toga prvo što treba da uradite je odmah pri podizanju sistema pritisnete F12 ili neki drugi taster koji Vam se nudi kao opcija kako bi ušli u BOOT MENI Vašeg računara. Kako bi otprilike trebao da izgleda Boot Meni možete pogledati na slici ispod. Sve što treba da uradite je da strelicom gore/dole izaberete CD/DVD čitač i stisnete ENTER, kako bi se Vaš Hiren’s CD prvi boot-vao. 

Napominjem da sve ovo isto možete uraditi i sa fleš memorijom, tako što nakon pravljenja bootabilnog fleša u Boot meniju izaberete USB čitač.

bootmeni

Nakon što ste izabrali CD čitač iz Boot menija, prvo što će Vam se pojaviti je Hiren’s BootCD Meni, kojeg možete videti na slici ispod. Strelicom na dole izaberete DOS PROGRAMS i pritisnete ENTER.

hbcd15.2menu

Meni koji će Vam se pokazati je na slici ispod, gde treba da strelicom izaberete NEXT i pritisnete ENTER.

Hirens.BootCD.v15.2.

Nakon toga će Vam se pojaviti sledeći meni (slika ispod) gde je potrebno da strelicom izaberete BIOS/CMOS Tools i pritisnite ENTER.

Hirens.BootCD.v15.2.ICMOS

U sledećem meniju (slika ispod) izaberete pomoću strelice BIOS Cracker 5.0 pod redim broj 2, i pritisnete ENTER.

Bioscracer

Sačekaćete koji trenutak sve dok Vam se ne pojavi prozor kao na slici ispod, gde ćete pritisnuti ENTER kako bi nastavili.

PRESSenter

Restartujete Vaš računar i trebalo bi da je lozinka uklonjena, moram da kažem da ovo ne radi baš kod svih modela računara. Ukoliko Vam BIOS i dalje traži lozinku pokazaću Vam još jedan način kako je možete ukloniti.

Prvo što treba da uradite je da otvorite kućište Vašeg računara ili laptopa. Nakon toga pronadjete na matičnoj ploči gde Vam se nalazi CMOS baterija, koju možete lako uočiti. U blizini baterije nalazi Vam se jedan mali džamper, neki modeli imaju dugme za resetovanje CMOS-a. (slika ispod)

cmosjamper

Da bi očistili CMOS i resetovali BIOS sve što treba da uradimo je da skinemo džamper, nakon čega vidimo tri pina (slika ispod)

pin

Sledeće što je potrebno je da džamper koji smo skinuli pomerimo za jedan pin i ostavimo ga tako oko 5 sekundi (slika ispod)

movepin

Posle toga vratite džamper u početni položaj, izvadite bateriju i tako ostavite računara 20-30 minuta (slika ispod)

movebattery

Kada ste sve to odradili vratite bateriju nazad u svoje ležište, zatvorite kućište i upalite Vaš računar. Sada je Vaš BIOS napokon slobodan i bez lozinke.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes