Kako napraviti “zver”od PC-a za igrice sa Windows 8.1 za manje od 750 evra

done-1-100057899-large

 

Windows 8.1 je ogroman update koji donosi mnoga poboljšanja i nove mogućnosti za Windows 8. Pored pregršt novih aplikacija i značajne promene interfejsa, kao što je oživljavanje dugmeta Start i nova desktop boot opcija, Windows 8.1 će biti samo desktop operativni sistem sa podrškom za DirectX 11.2. I još par aerodinamičkih karakteristika operativnog sistema, a mnogi ljudi koji su entuzijasti gaming-a posebno sada mogu biti zainteresovani za prelazak na novi Windows.

Naredne generacija konzola uskoro će započeti “zveri” igara čijim razvojom će se pomerati granice gaming hardvera. Umesto toga, mi smo krenuli u potragu za izgradnju potpuno nove opreme na Windowsa 8.1 OS koja će za dovoljiti i najzahtevnije PC igrače.

Sakupljanje delove

Naravno, čak i sa 750 evra budžeta, troškovi samog operativnog sistema moramo uzeti u obzir. Snagging OEM kopiju Windows 8 ( koji se može nadograditi na Windows 8.1 besplatno ) košta oko 95 evra, tako da 13 odsto našeg budžeta je otišao na početku, ostavljajući nas sa samo 655 evra da potrošite na hardver.

foundation-100057900-large
Srce našeg Windows 8.1 Gaming PC-a je Core i5 – 4670K – najbrži Haswell – Core i5 procesor zasnovan sa trenutnom Intel-ovom postavkom. On je uparen sa ASRock Z87 matičnom pločom i 8 GB G.Skill DDR3-1866 RAM memorije .

Izgradnju PC-a od nule sa manje od 655 evra da potrošite zahteva neke ozbiljne ustupke. ( Napomena : Cene na pomenutim delovima može da varira u zavisnosti od toga gde i kada kupujet) Pre svega, prilično moćan skup ali i skup deo hardvera je grafička kartica koja je potrebna da bi mogla da radi na svim najnovijim igricama sa reprodukovanim frejmovima u 1080p rezoluciji.

Takođe želim da koristite neki od najnovijih Intelovih procesora, tako da možete da iskoriste Haswell kompaniju. Izabrao sam Intel Core i5 – 4670K, dostupan u online prodavnicama za oko 180 evra. On je u suštini isti kao jedan od Intelovih čipova glavnog modela Core i7 , nema samo HiperThreading tehnologiju. To znači da procesor neće raditi tako dobro u multithreaded opterećenjima kao neke jače generacije procesora, ali će obavljati otprilike sve u rangu sa većinom procesora, skuplji procesori u aplikacijama koje nisu dizajnirane da iskoriste hiperthreading tehnologiju – ali ih najveći deo novih aplikacija i igara ima Oznaka ” K ” oznaka u šifri proizvoda znači da se lako overklokuje .

processor-100057902-large
Intel Core i5 – 4670K nudi mnogo ne baš kao Core i7 , ali po znatno prihvatljivijijj ceni . Sa opterećenjima u jednoj aplikaciji Core i5 – 4670K predstavlja odličnu vrednost

Da biste u potpunosti iskoristitili procesor Core i5 – 4670K, izabrao sam Intel Z87 Ekpress – matičnu ploču i brzi dual channel memorijski komplet. ASRock Z87 Pro3 za oko 85 evra sa 15 evra popusta, sa konačnom cenom od nešto manje od 70 evra. Po toj ceni, to je jedan od najpristupačnijih Z87 matičnih ploča širom sveta.

Za memoriju smo našli najpovoljnije 8GB dual-channel DDR3 – 1600 na 1866MHz komplet. Konačno G.Skill DDR3 – 1866MHz komplet za 48 evra. Više memorije bi bilo bolje, ali su budžetska ograničenja preovladala. Plus je što Haswell zvanično podržava memorijske brzine do 1600MH , tako da ovaj komplet će ostati održiv na neko vreme.

U ovom trenutku, mi imamo nešto više od 348 evra preostalog budžeta za GPU, hard disk, potrebne komponente i napajanje. Smatrao sam veliku većinu preostalog budžeta dam na moćni GPU kao što je GeForce GTKS 770 ili Radeon HD 7970, ali tada jednostavno ne bi ostalo dovoljno u budžetu za ostale komponente koje su neophodne za završetak sistema.

Na kraju krajeva, ja sam se opredelio za fabrički overclok-vanu – GeForce GTKS 760 sa EVGA . GeForce GTKS 760 sa ACKS hlađenjem je i dalje mnogo moćna sa ceon od 183 evra, njen sistem za hlađenje omogućava nam overklok GPU i dalje bez straha od pregrevanja.

storage-100057904-large
Uparivanje omanjeg SSD na srednji hard disk nudi najbolje od oba, sa ultra brzim skladištenje za vaš OS i aplikacije i za sve ostalo . Takođe smo uzeli i DVD rezač, ali ne očekujemo da će biti mnogo koristi.

To nam ostavlja nešto više od 165 evra za ostale komponente. Za najbolje ukupne performanse sistema, solid-state disk je najvažniji, pa sam odlučio da se odlučim za veliki SSD. Najbolji posao bi mi odrađivao SanDisk Ektreme II 120GB SSD za 70 evra . 120GB neće pružiti dovoljno mesta za skladištenje igrica na računaru, onda sam takođe uzeo najpovoljniji 7200 – rpm disk koji može da  ponudi pristojan kapacitet , a to je Vestern Digital je 500GB Caviar Blue ( 40 evra ). Onda sam se bacio malo na jeftine komponente ( 15 evra ) DVD- R jer u nekom trenutku zatreba da koristite optičke medije. 

Sada imam manje od 44 evra što je ostalo u budžetu, s tim ograničenjem uradio nešto normalno, kupio sam kutiju sa ugrađenim napajanjem (PSU  . Ovaj put je ispalo dobro  jer Thermaltake VM54521N2U je u  prodaju za oko 40 evra, sa paketom od PSU 450V  što je dovoljno za ove komponente. Takođe su dobra iskustva sa Thermaltake proizvodima u prošlosti. Nemojte kupovati napajanja PSU  od brend za koje niste čuli.

gpu-100057898-large
Najvažniji deo jednog gaming računara je svakako njegov GPU . Da nas novac nije ograničavao uzeli bi jedanu od dve najmoćnije grafičke  na tržištu . Ali sa 750 evra budžeta morali smo malo više da gledamo praktično i opredelio  sam se  za odličan, ipak relativno pristupačnu , EVGA GeForce GTKS 760 grafičku.

Evo konačan spisak naših komponenti uključujući OEM kopiju Windowsa:

OS: Windows 8.1 Pro 64-bit OEM – 95 evra

Grafička kartica: EVGA GeForce GTX 760 ACX – 183 evra

Procesor: Intel Core i5-4670K – 172 evra

Matična ploča: ASRock Z87 PRO3 – 70 evra

Memory: 8GB G.Skill DDR3-1866 RAM Kit (2 x 4GB) – 48 evra

Solid-State Drive: SanDisk Extreme II 120GB SSD – 70 evra

Hard Disk Drive: WD Caviar Blue 7200RPM, 500GB HDD – 40 evra

Optical Drive: Lite-On DVD-R – 13 evra

Napajanje: Thermaltake VM54521N2U Mid-Tower w/ 450W PSU – 40 evra

Ukupno: 731 evra

 

A sada sledi obajšnjenje montaže i podešavanja da bi to sve zajedno radilo.

Zajedničko sastavljanje komponenti

Fizičko sklapanj sistema je obično jedan od najlakših delova sastavljanja novog računara. Postoji samo jedan način da se kablovi priključe, tako da je teško nešto povezati naopako.

done-1-100057899-large

Prilikom sklapanja sistema, najviše volim da instaliram procesor u matičnu ploču prvo, montiram hladnjak, a zatim postavite memoriju. Nakon instaliranja ploče (sa procesorom i RAM memorijom) unutar kućišta, instalirajte grafičku karticu , a zatim montirajte hard diskove za skladištenje, napravite lep raspored kablova i lepo ih spakujte posle priključivanja na konektore matične ploče. Na kraju povežite sve napojne kablove i napominjem sve to lepo spakovati kako bi vazduh mogao ne smetano da cirkuliše.

Naravn , sa toliko mnogo kombinacija hardvera i softvera, mnogo neočekivanih problema sa kompatibilnošću mogu iskrsnuti. Na primer, tokom ovog sklapljanja naisao sam nekoliko prepreka koje zahtevaju malo kreativnosti da se prevaziđu.

ssd-mount-100057903-large
Kada sklapate sistem, povremeno morate da budite kreativni. U odsustvu 2,5 -inčnih disk ležišta,a imali smo budžeta za Thermaltake koji smo koristili za izgradnju naše konfiguracije, mi smo odlučili da se montira vertikalno SSD na zadnjoj strani glavnog uređaja, jer su lokacije šrafova obično rezervisane za 3,5 – inčne uređaje .

Prvi slučaj je jednostavan način da montirate SSD. Mi u kućištu nemamo 2,5 – inčni disk ležište, a ja nisam imao budžeta za 3,5 – inčni adapter. Umesto toga, pošto sam imao planove da koriste eksterni 3.5 – inčni za toležište, koristio proreze i rupe za montiranje SSD vertikalno na zadnjoj strani kućišta. Montažom diska na ovaj način mogu da se sakrijem SSD i kablov za prenos podataka, a izgleda prilično kul i previše.

Drugi problem na koji sam naleteo je da napajenje u našem slučaju nije imalo PCI Ekpress snage neophodno za GeForce GTKS 760, tako da sam na kraju morao da koristi SATA nekorišćene periferne konektore za  PCI Ekpress adapter i povezao na glavno napajanje – nije idealno rešenje, ali je radila dobro u ovom slučaju. 450V PSU paketu sa Thermaltake VM54521N2U slučaju je definitivno slab model, ali ovaj računar troši manje od 90 W u stanju mirovanja i dostiže vrhunac od oko 250 W pod opterećenjem.

Kako da dobar računar napravite još boljim

 Ako pravite novi računar sada Windows 8 konačno vredi pogledati, zahvaljujući Windows 8.1 update-u ( to je ludo koliko razlike pravi dugme Start ).

done-2-100057901-large
Ova mašina izgleda odlično

 

Ako imate malo više novca za trošenje, ili možda već posedujete važeću licencu za Windows i nemate troškove za operativni sistem, ja bih definitivno preporučio bolje napajanje, kao i bolje hlađenje procesora. Bolji CPU kuler će Vam omogućiti da se postigne mnogo veći nivo overkloka, koji je lako moguć sa unclocked “K” procesorom .

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes