Kako osloboditi prostor na hard disku

Hard disk je jedan od najvažnijih komponenti računara, kada je reč o velikim fajlovima, oni su sve veći iz dana u dan, ali nekako se uvek napuniti pogotovo SSD diskovi koji su brže, ali nude vrlo manje prostora nego stari mehanički diskovi. Ovaj tutorial je o tome kako bi oslobodili prostor na disku pomoću ugrađenih Windows alata i brisanje starih privremenih fajlova.

Brisanje privremenih i nedavno korišćenjih fajlova. (Temporary and Recent files)

Temporary and Recent files su one vrsta fajlove koji su korišćeni pre dosta vremena od strane bilo koje aplikacije ili od strane samog operativnog sistema, ali oni nisu u upotrebi u ovom trenutku, tako da ih možete obrisati odlaskom na: 

1. Computer > Disk C > Windows > Temp Folder

2. C:\Windows\system32\dllcache

3. C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temp\

Free-Disk-Space-1

Ograničite Recycle bin

Recycle bin je mesto gde mi koristimo dosta prostora na disku, ukoliko ne ispraznite Recycle Bin onda se hard disk puni sa neiskorišćenim fajlovima. Možete ograničiti koliko će Vam Recycle Bin koristiti slobodnog prostora (disk usage) i to na sledeći način: desni klik na Recycle bin > Properties > promenite željeni broj.

Free-Disk-Space-2

Onemogućite hibernaciju

Hibernacija koristi puno prostora na disku kada ga koristite, ali kada je onemogućite možete da sačuvate puno prostora na disku i ubrzate Vaš računar, možete ga isključiti tako što ćete otići na Start > Run > ”cmd” i kucajte powercfg /hibernate off” zatim restartujte računar.

Free-Disk-Space-3

Pokrenite Disk Cleanup

Disk Cleanup je ugrađen alat u Windowsu koji automatski briše neke delove računara kako bi uštedeo prostor na disku, a ovo možete otvoriti tako što ćete ići na Start > All programs > Accessories > System tools > Disk Cleanup odaberite svoj ​​glavni disk particiju i kliknite OK onda čekajet da skenira fajlove, a zatim odaberite fajlove koje želite očistiti.

Free-Disk-Space-4 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes