Kako popraviti matičnu ploču

Ako Vam se nekad dogodilo da imate problema sa računarom u vidu restartovanja usred rada, zamrzavanje, “čudnog” ponašanja aplikacija, blokiranja pri podizanju sistema (boot) ili slično, vrlo je verovatno da imate hardverskih problema i to sa matičnom pločom. Naravno, pre nego što matičnu ploču proglasite krivcem, napravićete potrebnu hardversko-softversku dijagnostiku da eliminišete ostale moguće uzroke. Tema ovog članka je popravka matične ploče pa nećemo ulaziti u detalje analize i detekcije kvara već ćemo pretpostaviti da ste dijagnostikom utvrdili da imate neispravnu matičnu ploču.

M61PMV-foxconn-matična-ploča-1

I šta sad sa njom? Ako je pod garancijom, nemojte puno razmišljati …

Ali ako je ploča malo starija, bez garancije, a još uvek zadovoljava vaše potrebe? Ako je odlučite baciti i nabaviti novu vrlo je verovatno da će taj korak za sobom potegnuti i potrebu za nabavkom svih ostalih komponenti – RAM-a, procesora, grafičke kartice, … Ako imate sreće pa uspete nabaviti matičnu sa kojom možete iskoristiti stare komponente, opet je teško verovati da ćete uspeti nabaviti baš takav model, a ako nabavite drugi model, vrlo verovatno Vas čeka reinstalacija operativnog sistema.

Ako sve sumiramo, čeka nas utrošeno vremena, trud i novac. Nemojte još odustajati od stare matične ploče jer možda postoji spas za nju! Ne garantujemo da će postupak uspeti, ali ne traje predugo i može biti prilično jeftin, skoro pa besplatan te će Vam uskratiti dosta muka.

Radi se o zameni kondenzatora na matičnoj ploči – elektrolitskih elemenata koje (u principu) služe filtriranju i stabilizaciji napona. Slučajan pogled na jednu matičnu ploču, već spremnu za odlaganje u kantu za smeće, otkrili smo lagana ispupčenja na tri kondenzatora. Naknadni pregled otkrio je i izbačene gumice sa donje strane kondenzatora.

“Krivci” su na donjim slikama. Ako pažljivije pogledate, na levoj od dve slike se vide ispupčenja prvog i trećeg kondenzatora, dok se na desnoj od dve slike vidi se sa donje strane kondenzatora, gumice koje su iskočile. Središnji kondenzator je fizički ispravan.

MB_1 MB_2

Pregledom jedne i druge pokvarene matične ploče (zastarele, koja nije pokazivala nikakve znakove “života”) otkrili smo da na njoj ima dovoljan broj identičnih kondenzatora (3300 uF, 6.3 V). Na donjoj slici je ta ista matična ploča nakon što su sa nje već izvađena 4 kondenzatora koja planiramo iskoristiti za zamenu.

MB_3

Na našoj ploči su fizički oštećena tri od četiri kondenzatora no odlučili smo ih sve zameniti. Lemilica u ruke, duboki udah, smirena ruka, par minuta posla i kondenzatori su zamenjeni.

Slika matične ploče sa “novim” kondenzatorima (ljubičasti):

MB_4

 

Onda iščekivanje … spajanje kablova, ugradnja komponenti, paljenje, … bootuje se, dižu se Windowsi koje samo nekako uspeli instalirati na pokvarenoj ploči. Ostavljamo tako 10 minuta, sve radi. Restartujemo, i dalje radi. Pokrećemo par test programa, radi i dalje … Pretpostavljamo da ste i Vi do sada zaključili – ploča je ispravna.

Umesto kondenzatora sa stare matične ploče možete pokušati nabaviti nove. Uz to trebate imati i kvalitetnu lemilicu i dobro svetlo da vidite šta i gde lemite. S obzirom da se radi o višeslojnim štampanim pločama, jedna nožica na kondenzatoru je zalemljena sa donje strane matične ploče dok se druga lemi isto sa donje strane ali lem mora kroz rupicu proći na gornju stranu i tamo napraviti kontakt!

Ne garatujemo da će ovaj postupak uspeti uvek i na svim matičnim pločama, pogotovo jer greška može biti i u nekom drugom elementu. Pri radu sa lemilicom budite vrlo oprezni jer se može dogoditi da toplina uništi nešto drugo na ploči. No, kao što smo već spomenuli, mogući dobitak u odnosu na utrošeno vreme i novac može biti poprilično velik.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes