Kako sakriti fajlove ili foldere koristeći Command Prompt

Ovde ću Vam pokazati mali trik kako da lako sakrijete Vaše lične ili poverljive fajlove i foldere. Ali imajte na umu kada ih jednom sakrijete, ne mogu se videti čak i ako odaberete opciju da se prikazuju svi skriveni fajlovi i folderi. uverite se i probajte sami posle objašnjenja.

1. Prvo što treba da uradite je da otvorite RUN prozor (to možete uraditi prečicom koristeći Windows dugme +R)

2. Nakon toga ukucajte u RUN prozoru  ‘cmd’  i pritisnite OK dugme. (slika ispod)

cmd

3. U Command Prompt-u kucate sledeće : attrib +s +h C:\Users\User\Desktop\Xfolder (u našem slučaju ‘xfolder’ nam je ‘test’).(slika ispod)

cmdfolder

4. C:\Users\User\Desktop\Xfolder (u našem slučaju ‘xfolder’ nam je ‘test’)  je putanja do našeg foldera kojeg želimo da sakrijemo, nju možete lako pronaći tako što kada udjete u Vaš folder iskopirate putanju kao na slici ispod.

folderrout

5. Nakon što ste sve ovo otkucali u Command Prompt-u pritisnite Enter, i onda će Vaš izabrani folder koji želite da sakrijete nestati i neće se moći videti  iako aktivirate prikazivanje skrivenih fajlova i foldera –hidden files and folders’ (slika ispod)

hidden

6. Ukoliko želite da vidite Vaš folder ponovo, koristi ćete sledeću komandu u Command Prompt-u gde će te samo zameniti umesto ‘+’ staviti minus ‘-‘ ispred atributa: 

attrib -s -h C:\Users\User\Desktop\Xfolder (u našem slučaju ‘xfolder’ nam je ‘test’) i pritisnite Enter i folder će se pojaviti, naravno tamo gde ste ga napravili. (slika ispod)

hiddensee

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes