Kaspesky otkrio detalje o novoj vrlo sofisticiranoj zlonamernoj aplikaciji

Prema novom izveštaju Kaspersky Labs-a otkrivena je nova vrlo sofisticirana zlonamerna aplikacija nazvana Mask, odnosno Careto. Radi se o zlonamernoj aplikaciji za kompromitovanje računarskih sistema sa kojih se potom skidaju informacije. Careto šalje spear-phishing” elektronske poruke sa adresama koje su tako zamaskirane da ih se lako može zameniti sa adresom nekih poznatih novina kao što je na primer britanski Guardian.

hacker_internet_web_attack_580-100033460-galleryNakon što korisnici nasednu na prevaru kliknu na link, odvodi ih na web stranicu koja provjrava na koje je slabosti ranjiv njihov sistem nakon čega sledi pokušaj inficiranja sistema. Nakon uspešne infekcije aplikacija može nadzirati mrežni promet, komunikaciju putem Skype-a, analizirati promet preko Wi-Fi mreže te PGP ključeve, napraviti snimak ekrana, nadzirati sve operacije sa datotekama te preuzeti sve informacije sa uređaja finske kompanije Nokia.

Takođe, cela aplikacija ima podršku za plugin-ove čime je osigurano dinamičko dodavanje novog softvera kojim se na primer može prikupiti elektronska pošta žrtve.

Careto ima specifične mete kao što su: institucije vlada, ambasade, naftne i plinske kompanije, razne agencije koje provode istraživanja, kompanije koje se bave rizičnim kapitalom (private equity) te aktivisti. Aplikacija postoji za veliki broj operativnih sistema, za Windows, OS X te Linux. U kompaniji Kaspersky veruju da postoji i mobilna verzija aplikacije za iOS i Android.

Zasada nije poznato ko je stvorio aplikaciju. U njenom kodu se nalaze neke španske reči, ali moguće je da su one tamo podmetnute kako bi zavarale istraživače.

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes