“Let’s Encrypt” projekat donosi besplatne digitalne sertifikate

Svaki puta kada posetite određenu web stranicu, Vaše spajanje sa stranicom bi se trebalo ostvariti preko sigurne veze HTTPS tako da niko ne može pregledavati Vaše navike oko surfovanja.

Kada koristite javnu mrežu u kafiću ili na aerodromu, nikada se ne zna ko može pretraživati po Vašim podacima. Nažalost, u stvarnosti, većina manjih web stranice ne nudi ovu vrstu sigurni veza, jer sve vrste digitalnog sertifikata koji čini HTTPS veze uključuje prilično dosadne i ručne procese.

ssl-secure

Takođe, takvi digitalni sertifikati obično nisu jeftini. No, čini se da i za to ima rešenja. Mozilla, Cisco, Akamai, Electronic Frontier Foundation, IdenTrust i istraživači na University of Michigan rade preko svoje Internet Security Research Group kako bi stvorili digitalne sertifikate za besplatno korišćenje svakome onome tko poseduje web domen.

Projekt se naziva “Let’s Encrypt” i ima za cilj da omogući i jednostavno korišćenje sertifikata. Lepo je kada se nešto nudi besplatno i ako je još ka tome jednostavno za korišćenje, onda je to razlog da se čestita idejnim tvorcima.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes