Microsoft odlučio da će novi operativni sistem imati naziv Windows 10

Komapnija Microsoft je na održanoj konferenciji u San Francisku objavila kako će novi operativni sistem nositi naziv Windows 10. Mnogi su ostali zatečeni ovom odlukom Microsofta jer je većina očekivala da će nova verzija operativnog sistema imati naziv Windows 9 ili jednostavno Windows, bez numeričke oznake.

windows-10Terry Myerson iz kompanije je pojasnio kako će ova verzija biti dostupna na više platformi – na smart telefonima, tabletima, laptopovima, desktop računarima, pa čak i na malim uređajima poput smart satova. Takođe je rečeno kako Windowsi 10 će biti poznati svima koji već koriste Windowse 8/8.1, no najveća promena je povratak start menija kojeg smo koristili u Windowsima 7 i starijim.

„Windowsi 10 će biti kompatibilni sa svim tradicionalnim sistemima za upravljanje koji se danas koriste“ – dodao je Myerson.

Prvo i najvažnije je svakako povratak start menija, kojeg su zahtevali brojni korisnici. Osim navedenog, novina je novi interfejs kojeg je Microsoft predstavio na BUILD 2014 konferenciji ranije ove godine.

U start meniju su uključene pločice kakve smo imali prilike vidjeti u Modern (Metro) interfejsu Windowsa 8 i 8.1. Pločice prikazuju informacije u stvarnom vremenu i automatski se osvežavaju. U meniju je integrisana i pretraga koja osim na računaru, informacije pretražuje i na internetu.  Metro aplikacije se mogu pokrenuti u prozoru direktno na desktopu, a tom prozoru se može podesiti veličina. Dakle, te aplikacije su slične dosadašnjim aplikacijama za metro ui, no novina je to što se mogu pokrenuti na desktopu.

Windows 10 će imati podršku za više desktopa, što će korisnicima omogućiti bolje upravljanja između pokrenutih aplikacija. Trenutno nije poznato koliki je maksimalni broj desktopa no u demonstraciji su prikazani Windowsi sa 5 desktopa.

Na alatnoj traci se nalazi novo dugme za prebacivanje među desktopima, a desktopi se mogu prebacivati i putem tastature sa  ALT + TAB kombinacijom. Dodano je i novo dugme za prikaz svih pokrenutih aplikacija, kao i opcija njihovog zatvaranja.

Od ostalih noviteta, poboljšan je command prompt koji je sličan onomu iz Windowsa 8, no unapređene su mnoge opcije. Pretpostavljamo da će ovo pomoći prvenstveno naprednim korisnicima i programerima.

 

Uprkos što su Windowsi 10 fokusirani uglavnom na desktop, poboljšana je i podrška za uređaje osetljive na dodir, a svi koji to žele moći će koristiti Start screen umesto start menija. Ovo je napravljeno za sve one, uglavnom nove korisnike, koji preferiraju Windowse 8/8.1 u odnosu na starije verzije.Joe Belfiore iz Microsofta je najavio i dolazak Windows Phone 10 operativnog sistema, tokom 2015. godine, a ova verzija će biti bez desktopa i optimizovani za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir.

Očekuje se da će ovaj operativni sistem izaći u aprilu sčedeće godine, a na ovoj stranici će uskoro biti dostupna i Technical Preview verzija koju možete isprobati na svojim računarima.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One thought on “Microsoft odlučio da će novi operativni sistem imati naziv Windows 10”

Comments are closed.