Microsoft uređaji će se od sada zvati Microsoft Lumia umesto Nokia Lumia

Microsoft je u svom zvaničnom saopštenju za javnost objavio kako će se svi novi uređaji od sada zvati Microsoft Lumia umjesto Nokia Lumia. Vest je objavio Tuula Rytilä, potpredsednik marketinga mobilnog sektora u Microsoftu, a izjavio je kako će ova promena postupno nastupiti u sledećih nekoliko meseci kada se zalihe postojećih uređaja sa ovim nazivom rasprodaju.

microsoft-lumia

Iako mnogi javljaju kako je ovo kraj Nokia brenda, to nije tačno jer će se taj naziv i dalje koristi za uređaje u low-end segmentu poput Asha serije, a Nokia će i dalje postojati kao kompanija, jer ekipa iz Redmonda je vlasnik isključivo mobilnog sektora, kojeg su kupili pre nešto više od godinu dana.

Kompanija je takođe najavila kako bi novi Lumia smart telefoni pod Microsoftovim brendom trebali stići vrlo skoro, no nije preciziran tačan datum izlaska.

Tuula Rytilä je takođe najavio kako promene su već u toku i kako će uskoro globalni sajtovi, kao i profili na društvenim mrežama biti preimenovani u Microsoft Lumia.

Nedavno predstavljeni modeli Lumia 830 i Lumia 730/735 će tako biti najverovatnije poslednji smartfoni pod Nokia brendom.

Iako nekoliko proizvođača prodaje uređaje sa Windows Phone operativnim sistemom, poput HTC-a, Lumia trenutno pokriva oko 90 % Windows Phone uređaja. Veliki problem za kompaniju je što je udeo smart telefona sa ovim OS-om vrlo malen svega 3.6 %, što je skoro pa zanemariv udeo s obzirom da Android ima oko 52 %, dok iOS ima oko 42 % udela u ukupnom broju prodatih smart telefona, prema navodima Forbesa.

Da li za Microsoft mobilni sektor stižu neki srećniji dani videćemo uskoro kada se prve Microsoft Lumie pojave na policama.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes