Mini računar Raspberry Pi proslavio drugu godišnjicu

Organizacija Raspberry Pi Foundation slavi drugu godišnjicu od lansiranja jeftinog mini računara Raspberry Pi, namenjenog prvenstveno za programere.

raspberry1

Setite se da je Raspberry Pi  dostupan u dve verzije. Obe su opremljene sa ARM procesorom sa frekvencija od 700 MHz i slotom za flash karticu SD formata, na kojem je snimljen operativni sistem i podaci. RAM je 256 MB ili 512 MB. Slabiji model košta 25 dolara i opremljen sa jednim USB 2.0 portom, dok jači model ima dva porta i košta 35 dolara. Osim toga, tu su i skuplje modifikacije Ethernet kontrolera.

U Europi, mini-računar Raspberry Pi je dostupan od 29. februara 2012. I do danas je prodato više od 2,5 miliona mini računara. Dakle, učesnici projekta su dobili oko 75 miliona dolara prihoda.

raspberry2

Treba napomenuti da je kompanija je nedavno objavila Broadcom svu dokumentaciju koja se odnosi na grafičko jezgro VideoCore IV 3D, koje se koristi u mini računaru Raspberry Pi. Tom prilikom, organizacija Raspberry Pi Foundation osnovala je takmićenje za programere,i ko prvi napraviti drajver koji će omogućiti pokretanje igre Quake III sa rezolucijom od 1920×1080 piksela i brzinom od najmanje 20 slika u sekundi, dobiće novčanu nagradu od 10.000 dolara. Više informacija o natječaju možete pronaći ovde.

Izvor: electronista.com

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes