Mozilla Firefox proslavila deveti rođendan

Mozilla Firefox web pretraživač proslavila je svoj deveti rođendan. Verzija 1.0 je debitovala prvi put 9. novembra 2004, kao samostalni pretraživač, a prva alternativa je bila nadograđena Mozilla Suite koja se sastojala od Navigator-a (web pretraživača), Communicator-a (Mozilla mail i news grupe), web kreatora stranica (Mozilla Composer), IRC klijenta (ChatZilla) i adresara. 

Ipak ovo nije bio pravi početak Firefox web pretraživača, ali ovo je datum kada je javnosti zvanično isporučena 1.0 verzija. Organizacija iza Firefox pretraživača je objavila sledeće: “da za devet godina od kako smo predstavili Firefox, napredovali smo i uspeli da oblikujemo web u najvredniji javni izvor našeg vremena.”

Ljudi koji su iza Firefox pretraživača misle i o budućnosti, pa se tako očekuje verzija programa koja je optimizovana za Windows 8 tablete. Mada nije poznato kada će ova verzija programa biti dostupna. Jedan od bitnih zadataka sada je i razvoj Firefox mobile softvera, koji je zapravo postao operativni sistem. U saopštenju se podseća da je ovaj sistem u zadnjim verzijama imao unapređenja na polju performansi, ali i privatnosti i bezbednosti.

Trenutno, Firefox je drugi ili treći najpopularniji pretraživač na svetu, zavisi koju statistiku gledamo. Na primer, društvene analitike kompanije Shareaholic nedavno proglasio Google Chrome kao prvi top web pretraživač na svetu sa 34,68 posto tržišnog udela, dok Firefox dolazi na drugom mestu sa 16,60 posto. StatCounter je u međuvremenu rangirao Internet Explorer ispred Firefox-a sa gotovo 10 posto.

firefoxbrtd

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes