MRAM je sledeća generacija RAM memorije

Više od dvadeset japanskih i američkih kompanija koje se bave proizvodnjom memorijskih čipova, su se udružili da razviju i pokrenu masovnu proizvodnju novih čipova male snage, koji će biti 10 puta brži od postojećih formata memorije DRAM ( dinamička memorija direktnog pristupa ).

,ram

Drugi po veličini proizvođač u svetu DRAM čipova – Micron Technology, kao i kompanija Renesas, Hitachi, Tokio Electron u februaru 2014 će da pošalju svoje najbolje stručnjake u japanski Tohoku univerzitet, gde će stručnjaci početi razvoj nove generacije memorijskih čipova.

Nova memorija pod nazivom MRAM, što se može prevesti kao “magnetno otporne memorije”. U stvari, ova memorija je počela da se razvija pre mnogo godina, ali do danas je bila u senci više popularnih formata flash memorije (NAND ) i DRAM – formata, koji je postao svetski standard. Zbog nepopularnosti i visoke cene proizvodnje, MRAM čipovi nikoga ne zanimaju osim veoma uskom krugu stručnjaka.

Za razliku od DRAM-a, koji koristi za skladištenje podataka magnetski naboj, a ne električni, MRAM memorije će zadržati podatke čak i kada je napajanje isključeno. Između ostalog, MRAM memorija zahteva tri puta manje energije nego DRAM čip, i pokazuje performanse oko 10 puta veće od svog prethodnika.

Prednosti novog formata memorije sugerišu da će MRAM čipovi biti posebno popularan kod proizvođača mobilne elektronike i iznad svega, smart telefona i tableta, gde je najvažniji problem niska potrošnja energije.

Ovo nije usamljen slučaj kada se velike kompanije spoje u cilju razvijanja novih formata memorije. Ne tako davno  Toshiba i Hynix su se udružili da razvijaju novu generaciju čipova. Takođe se bave takvim dešavanjima i inženjeri kompanije Samsung. U ovoj trke će pobediti onaj ko dođe do najjeftinijeg i najefikasnijeg način za serijsku proizvodnju ove memorije.


Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes