Na mrežu Internet of Things biće priključeno 25 milijardi uređaja

Mreža Internet of Things (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svet tehnologije, a prema novim prognozama, veruje se da će do 2020. godine napokon ova teorija postati stvarnost, da će se postaviti traženi standardi i da će 25 milijardi uređaja činiti taj IoT svet logičnim izborom i korakom prema napred.

internet-of-things

Do kraja sledeće godine povezano bi trebalo biti oko 4,9 milijardi uređaja, koji na neki način čine IoT, ali ipak ne u pravom smislu te reči jer još uvek nema komunikacije između uređaja, ne donose odluke, nisu povezani na pravi način i još niz drugih stvari koje čine u teoriji pojam Internet of Things.

No koliko zapravo niko ne zna sa čime ima posla ne govori nedostatak ključnih odluka kao što je postavljanje standarda ili infrastrukture koja bi “nosila” celu ovu priču već i nedostatak znanja u samom prognoziranju. Naime, ovu brojku od 25 milijardi do 2020. godine izneo je Gartner, ali to je dvostruko manje od onoga što predviđa Cisco, koji je prošle godine izbacio na svetlost dana brojku od 50 milijardi uređaja do 2020. godine.

Ipak, pozabavimo se onime što tvrdi Gartner. Dakle, prema njihovim će predviđanjima ukupni promet vezan uz IoT do kraja 2015. godine iznositi 69,5 milijardi američkih dolara, a do 2020. godine čak 263 milijarde dolara. To tvrde prema onome što se trenuno odvija u cloud sistemu, a veruju da će uskoro zdravstvo, vlade, obrazovanje i razni poslovni sektori “preseliti” u taj sistem te automatski “prebaciti” i novac na to područje.

Ali, od cele te brojke će onaj potrošački deo ipak prevladati, što znači da će konzumacija ovih usluga biti na višim granama nego što je trenutno, a to nimalo ne čudi, reč je o logičkom sledu stvari. Tačnije, do kraja 2015. godine će na uređaje koji su namenjeni potrošačkoj populaciji “otpasti” 2,9 milijardi uređaja, a do 2020. godine 13 milijardi.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes