Najavljen Samsung Z – prvi smartfon sa OS Tizen

Nekoliko meseci nakon objavljivanja brojnih ručnih uređaja sa operativnim sistemom Tizen Samsung je predstavio prvi komercijalno dostupan smartfon na ovoj platformi, nazvan Samsung Z. Trećeg juna biće prikazan na konferenciji Tizen Developer Conference u San Francisku.

samsung-z-tizen-11

Samsung Z je opremljen sa 4,8″ Super AMOLED ekranom osetljivim na dodir sa rezolucijom od 1280 x 720 piksela. Kao hardversku platformu koristi 2,3-GHz quad-core procesor (eventualno, Snapdragon 800). Kao i smartfon Galaxy S5, novi model ima i čitač otiska prsta i senzor za merenje otkucaja srca.

samsung-z-tizen-5

Za fotografije i video zapise, Samsung Z ima zadnju kameru od 8-megapiksela sa autofokusom i LED blicom. Rezolucija prednje kamere je 2,1 megapiksela.

samsung-z-tizen-21

Kapacitet RAM memorija je 2 GB, dok je kapacitete interne memorije 16 GB i može se proširiti na 64 GB putem microSD kartice.

samsung-z-tizen-31

Takođe, navodi se i podrška za mreže 4G LTE Cat.4 / 3G HSPA +, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (HT40 MIMO (2 × 2)), standardni Bluetooth 4.0 LE, NFC tehnologije i satelitsku navigaciju GPS / GLONASS. Takođe, tu je IR modul za Samsung Z, i može se koristiti kao daljinski upravljač. Kapacitet baterije smartfona je 2600 mAh, tu je podrška za uštedu energije Ultra Power Saving Mode. Uređaj će biti dostupan u crnoj i zlatnoj boji.

samsung-z-tizen-41

Smartfon pokreće OS Tizen 2.2.1. Uz ovo izdanje smartfona kompanija planira pokrenuti online prodavnicu aplikacija Tizen Store. U čast prvog Tizen smartfona, biće lansiran na posebnom promo-godišnjem programu za programere aplikacija za ovaj operativni sistem. 

Izvor:

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes