Najnoviji Jailbrake za iPhone funkcioniše na svim najnovijim verzijama iOS-a

iOS jailbreak je vrsta iskorištavanja privilegija koja uklanja softverska ograničenja koja nameće Apple. Na primer, korisnik sa prekidačkim iPhone-om može da instalira softver izvan zvanične Apple prodavnice aplikacija. Tokom vikenda, Unc0ver tim je objavio alat koji je u stanju da probije sve verzije iOS-a od 11 do upravo izdatog ažuriranja 13.5.

Novi jailbreak dostupan je za preuzimanje i instalaciju sa platformi kao što su AltStore i Cydia. Prema njenim rečima, tim za otkrivanje jailbrake-a Unc0ver kažu da je jailbreak stabilan, ne ograničava radni vek baterije i ne sprečava upotrebu zvaničnih Apple-ovih servisa kao što su Apple Pay, iCloud ili iMessage. Grupa takođe tvrdi da korišćenje njenog alata ne ugrožava sigurnost iOS-a.

Prema Wired-u, ovo je prvi jailbrake napravljen na ranjivosti od nula dana u posljednjih nekoliko godina. Vodeći programer Unc0vera, kao i nezavisni istraživači zaštite iOS-a, predlažu da će Apple-u trebati dve do tri nedelje da ispravi grešku u iOS kernelu koji koristi ovaj jailbreak – pod uslovom, naravno da ranije nisu pronašli grešku i već su se spremali da je isprave.

Prošle nedelje je objavljeno da je rana izrada iOS-a 14 distribuirana bezbednosnoj zajednici i entuzijastima od najmanje februara. Iako nije povezan sa ovim jailbrake-om (Pwn20wnd ne radi sa propuštanjem sklopa iOS-a), ova dva incidenta u poslednje vreme zaista puno govore o Appleovoj sigurnosnoj kulturi.

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes