Novi kompjuterski virus će zaraziti računar pomoću mikrofona i zvučnika

Do nedavno, kako bi u potpunosti zaštitili računar od spoljnih uticaja, bilo je neophodno da se u potpunosti isključi iz električne mreže – izvadite kablove od bežičnog modula. Ali sada ni to neće spasiti računar od uljeza. Stručnjaci iz Instituta Fraunhofer razvili su prototip virusa sposoban da se prenose putem kompjuterskog mikrofona i zvučnika.

network

Kompjuterski stručnjaci Majkl Gazpacho (Majkl Hanspach) i Majkl Goetz (Majkl Gec) sproveli su  eksperiment koristeći pet računara koji su međusobno povezani u skrivenu mrežu zvučnika pomoću ugrađenih mikrofona i zvučnika. Podaci se prenose sa jednog računara na drugi, sve dok nisu stigli do računar koji je povezan na spoljnu mrežu. Kao rezultat toga, oni su bili u stanju da prenosu podatke na rastojanju od oko 20 metara na frekvenciji od 20 kHz do 20 bit/s, piše gizmag.com.

Da biste kreirali mrežu korišćen je protokol GUVMANET, koji je specijalno dizajniran za podvodne komunikacije. Naravno, sa takvim brzinama istraživači nisu uspeli da presretnu veliki fajl, ali jesu ukrali neke lozinke iz mreže. Da biste zaštitili podatke u budućnosti će biti moguće primeniti poseban akustični filter sa propusnim filterom.

Trenutno, istraživači kažu da je suviše rano da se još uvek brinete o zlonamernom distribuirajnju akustičnog načina, ali možda u bliskoj budućnosti će biti mnogo teže da zaštitite svoj računar od opasnosti.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes