Novi tip virusa krade lozinke “po zvuku”

Nemački naučnici sa Instituta Fraunhofer ( FIIS ) razvili su prototip zlonamernog programa koji koristi nečujne zvučne signale da tajno prenesu pritisak na tastere i druge osetljive podatke sa zaraženog računara. Jer prenos podataka se javlja na visokim frekvencijama, računar ne mora da bude povezan sa Internetom.

novi virus

Koristeći samo ugrađeni mikrofon i zvučnike, istraživači su uspeli da prenesu lozinke sa jednog laptopa Lenovo T400 na drugu stranu na udaljenosti od skoro 20 metara. U teoriji, rastojanje može biti mnogo veće ako hakeri izgrade zvučnu mrežu kontrolisanih uređaja koji će ponovljati zvuk.

“U ovim tajnim podacima mreže moguće je skakati između zaraženih čvorova koji povezuju potpuno izolovane jedne od drugih računarskih sistema i mreža (npr. Internet)” – kažu naučnici. Ovom metodom napadači mogu ukrasti vredne podatke iz industrije, slajući ih “preko vazduha”. Međutim, da bi to funkcionisalo, Trojanac mora nekako doći do prvog PC-a, na primer, putem USB-a.

Kao protivmera istraživači prvo predložu jednostavno disable-vanje audio ulaza i izlaza na računaru ako se ne koristi. Drug, oni preporučuju raspodelu audio filtera za blokiranje visoke frekvencije opsega.

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes