Nvidia je predstavila 192 – jezgarni mobilni procesor Tegra K1

Kompanija NVIDIA je u toku današnje prezentacije na CES-u 2014 predstavila svoj neverovatan dizajn – 192 – core mobilni procesor Tegra K1.

tegra k1Treba napomenuti da je NVIDIA lukava malo, prestavljajući svoj čip sa 192 jezgra. Kad su u pitanju 192 jezgra – to znači grafički podsistem (Tegra 4 u takvim jezgrima, na primer, bio je sa 72). Dok ostali proizvođači govore o broju jezgra, podrazumeva se, po pravilu, samo CPU. Aktuelni računari imaju jezgra sa 2 ili 4.

Čip će biti dostupan u dve konfiguracije – standardni 32 – bitni ( 4 core Cortek -A15 ) i 64 – bitni ( dual – core procesor Denver CPUs ). U prvom slučaju, maksimalna frekvencija je 2.3GHz, u drugom će biti 2.5 GHz.

Šef kompanije NVIDIA je rekao da je ovaj čip doneo snagu desktop GeForce-u u mobilnom svetu  kombinujući ” srce i dušu GeForce Tesla “. Prema rečima šefa kompanije, novi čipset jednostavno nije mogao da se zove Tegra 5 – jer je moćniji i napredniji u odnosu na Tegra 4. Zato je dobio ime Tegra K1 ( K  predstavlja prvo slovo arhitekture Kepler )

TEGRA K1.

Ovaj procesor će omogućiti programerima da proizvedu igre za konzole na poslednjem nivou platforme Android. Već je najavljeno da će uređaji sa Tegra 4 povući sa igre Unreal Engine 4 . Igrači će ceniti ultra realane detalje, fiziku i svetlost, koja se sada može videti u razvoju za mobilne uređaje. Dok energetska efikasnost i dalje na mobilnom nivou. Nvidia Tegra K1 podržava OpenGL ES 3.0 i DirectX 11.

U Nvidiji obećavaju da će prvi uređaji sa Tegra K1 se pojaviti kasnije ove godine. I to ne znači da čip može da se koristi samo u smart telefonima i tabletima već i u 4K televizorima, igračkim konzolama i automobilima.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes