Nvidia predstavila platformu Jetson TK1 – «prvi mobilni superkompjuter»

Na događaju GPU Technology Conference NVIDIA je predstavila platformu Jetson TK1 – zasnovanu na čipu Tegra K1. CEO Jen-Hsun Huang ga je nazvao najmanjim superkompjuterom, naglašavajući da se bazira na istoj arhitekturi kao Kepler, kao i superkompjuter Titan, koji je napravljen u Oak Ridge National Laboratory.

JetsonTK1

Platforma ima podršku CUDA tehnologije za ARM i razvijen je sa fokusom na korišćenju u naprednoj robotici, autonomnim vozilima, bespilotnim letelicama i računarima za mašinske vizije i druge oblasti. Pre svega, sistem je dizajniran da radi na Linux-u.

NVIDIA-Jetson-Pro-Development-Kit-front-back-viewJetson TK1 može ponuditi čip Tegra K1 (grafički Kepler GPU sa 192 stream procesora i 4 +1 jezgro CPU ARM Cortex A15), 2 GB RAM-a as 64-bitnim interfejsom, 16 GB flash memorije eMMC, zvučna kartica ALC5639 Realtek, Gigabit LAN kontroler, jedan slot za mini-PCIe, slot pune veličine za memorijske kartice SD / MMC, port pune veličine HDMI, USB 2.0 micro priključci, USB 3.0, RS232, SATA.

NVIDIA je, međutim, veruje da je područje primene modela Jetson TK1 vrlo široko. Istina je da platforma ima prilike da nadmaši Arduino i Raspberry Pi, jer teoretski doseže performanse do 326 gigaflops (broj operacija sa pokretnim zarezom u sekundi). Cena NVIDIA Jetson TK1 platforme će biti 192 dolara.

Posebno je razvijana za informacione sisteme automobila, NVIDIA je uvela izmene u platformi pod nazivom Jetson Automotive razvojnoj platformi, Tegra VCM je na bazi Keplera, po arhitekturi povezivanja modula, Wi-Fi, Bluetooth i GPS, 64 GB interne memorije mSATA.

Izvor: NVIDIA

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes