Pametna kontaktna sočiva od Google-a

Smart naočare Google Glass još uvek nisu postale masovni proizvod, a pored toga internet gigant razvija još više inovativnih proizvoda, jedan od njih su pametna kontaktna sočiva. Svrha ovih sočiva isključivo medicinski.

Sa pametnim kontaktnim sočivima Google želi da pomogne ljudima koji pate od dijabetesa. Kompanija veruje da su postojeće metode za određivanje nivoa šećera u krvi neprijatno ili bolno (iz prsta). Dakle, ljudi pokušavaju da izbegnu, sve što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Posebno se uzima u obzir činjenica da nivo šećera se stalno menja.

Naučnici pokušavaju da pronađu jednostavnije i efikasnije metode za određivanje koncentracije šećera u organizmu – na primer, merenje glukoze u suzama. Ali uzeti suze nije uvek tako lako. Ipak Google je rešio problem na osnovu ove metode.

Pametna socivaKontaktna sočiva, koje je kompanija dizanirala se sastoji od minijaturnog senzora glukoze, bežičnog čipa i male LED diode. Kao što je zamišljen od strane inženjera na kritičnosti povećavanja ili smanjujenja glukoze LED dioda će upozoriti o ovome čoveka. Posmatranje se vrši kontinuirano. Očitavanja se vrši svake sekunde, tako da osoba sa dijabetesom će biti upozorene što je brže moguće.

U stvarnosti to je samo prototip. Google inženjeri tek treba da reše još mnogo problema – kao što su kako da se obezbedi dug vek trajanja baterije i dugoročno funkcionisanje takvih kontaktnih sočiva. Pitanje je da li će takav uređaj biti dostupan, s obzirom na njeno punjenje.

Izvor: Google

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes