Postoje informacije o novom grafičkom procesoru AMD Tonga

Prvi glasine o grafičkim čipova AMD Tonga pojavile su se pre godinu dana, kada je spomenuto uz beta Catalyst drajver Hawaii i Vesuvius, koji je izašao na tržište. Sada se čini da je došlo vreme za Tonga GPU (usput, to je ime polinezijske države – koja je sastavljena od vulkanskim i koralnih ostrva na Južnom Pacifiku).

amd1

Dakle, navodi se da će grafičke kartice temeljene na Tonga čipovima će biti usmerene na masovno tržište. Očigledno, oni će se takmičiti sa proizvodima NVIDIA GM107 (Maxwell). Proizvodnju novih čipova će preuzeti GlobalFoundries pomoću 28-nanometarske tehnologije.

U osnovi Tonga čipa leži poboljšana arhitektura grafičkih jezgara Next (GCN), koji će omogućiti značajno smanjenje potrošnje energije. Spomenuta je i obnovljena tehnologija PowerTune with Boost, podrška za Mantle, TrueAudio i, eventualno, CrossFire.

Grafičke kartice zasnovane sa Tonga grafičkim procesorima, očekuje se da će se pojaviti u roku od dva do tri meseca. Referentni proizvod će dobiti 2 GB memorije. Promatrači veruju da ove kartice mogu ući na tržište pod nazivom Radeon R9 275X.

amd2

Moguće je da će više informacija o Tonga čipu biti bliže na događaju Computex, koji će se održati 3-4 juna.

Izvor:

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes