Poznati podaci o potrošnji energije čipa NVIDIA Tegra K1

Nakon najave NVIDIA nove generacije procesora Tegra K1, izveštavano je da su ti čipovi, uprkos tvrdnjama proizvođača o visokim performansama, mogu naglo da troše mnogo energije. Nagađalo se 45 pa čak i 60 W. Sada su se pojavili više ili manje pouzdani podaci o “apetitu” procesora Tegra K1.

tegra1

Podsetimo se hardverske konfiguracije nove platforme NVIDIA. Tegra K1 procesora ima dve verzije. Jedna od njih uključuje i Quad-Core ARM Cortex-A15 R3 arhitekturu NVIDIA 4-Plus-1 sa učestalošću do 2,3 GHz; Druga – Dual-Core 64-bitni procesor Super Core (Denver) sa frekvencijom do 2,5 GHz. Oba rešenja sadrže 192-jezgarni grafički akcelerator arhitekture Kepler sa podrškom za programski interfejs: DirectX 11 i OpenGL 4.4.

tegra2Dakle, rečeno je da Tegra K1 pokazuje vrhunske performanse od 326 gigaflops (milijardu operacija sa pokretnim zarezom u sekundi) sa preciznom tačnošću. Maksimalno opterećenje bloka CPU + GPU ne prelazi 11 W.

Napominje se da korišćenjem procesora Tegra K1 u tablet računarima, smart telefonima i drugim potrošačkim uređajim 100 odsto učitavanje čipa je malo verovatno. I stoga, potrošnja energije će verovatno biti u rasponu od 5-8 W. Prosečan učinak po vatu energije je oko 26 gigaflops-a.

Teoretski platforma Tegra može naći primenu ne samo u potrošačkoj elektronici, već i u energetski efikasnim serverima

.

Izvor: wccftech.com

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes