Pravljenje Windows instalacionog USB medija

Skoro smo naišao na jedan Microsoftov alat za koji smatram da je trebao postojati već godinama. Radi se o malom programu koji se naziva Windows 7 USB/DVD download tool koji omogućava pravljenje Windows instalacionog USB medija.

Možda to pre nekoliko godina i nije bio toliko nužan alat, ali u današnje vreme, pogotovo sa pojavom sve više raznih netbook i ultrabook računara bez optičkih čitača, imaće sve veću važnost.

USB drive

Instalaciju možete preuzeti na linku Windows 7 USB/DVD Download tool.

Na Microsoft Store stranici je prilično dobro opisano čemu program služi pa se nećemo previše zadržavati na tome nego ćemo napraviti praktičnu proveru njegove funkcionalnosti.

Svi vi koji ste u prošlosti pokušavali napraviti instalacioni USB medij za instalaciju operativnog sistema Windows znate da to nije bio baš lagan zadatak i verovatno ste se puno puta pitali zašto je to kod Linux-baziranih operativnoh sistema tako banalna, jednostavna i praktično oduvek podržana stvar. Ovaj alat koji danas spominjemo donosi, možemo reći, revoluciju u svetu instalacije operativnog sistema Windows sa USB medija.

Nakon što preuzmemo instalacionu datoteku, pokrenemo je i kroz par jednostavnih koraka instaliramo program. Ako nećete odmah krenuti u izradu instalacionog USB medija, program naknadno možete pronaći pod:

Start -> All Programs -> Windows 7 USB/DVD Download Tool.

Program zahteva administratorska ovlašćenja za pokretanje. Nakon pokretanja se otvara mali programski dijalog koji nas kroz četiri koraka vodi do kraja – izrade instalacionog medija. Prvo treba izabrati ISO datoteku iz koje će se napraviti instalacioni USB medij. U slučaju da imate instalacioni DVD možete nekim od specijalizovanih alata (MagicISO npr.) napraviti svoju ISO sliku. Naravno, podrazumeva se da je instalacioni medij koji posedujete legalan.

Mi smo prvi pokušaj napravili sa Windows 7 Pro SP1 x64 eng ISO datotekom veličine 3.1GB; na kraju se pokazalo da je zauzeće na USB mediju bilo jednake veličine. Ovo vredi i za druge ISO datoteke koje smo isprobali pa veličinu ISO datoteke možemo uzeti kao relevantan parametar pri definisanju potrebne veličine USB medija.

Drugi korak je izbor USB medija na koji ćemo raditi instalaciju. Ovde ćemo spomenuti dve stvari koje su nam se dogodile pri testiranju. Jedan od pokušaja je bio prebacivanje instalacije Windows 7 Ent SP1 x64 eng na USB medij pri čemu je program javio da predložena ISO datoteka nije uredu. Napravili smo drugu sa istog instalacionog medija i nju je program prihvatio. Detaljnijeg opisa greške nije bilo. Druga stvar koja nam se dogodila je da smo umesto prenosne USB memorije probali izradu instalacione slike na eksterni (USB) čvrsti disk no program ga jednostavno nije pronalazio u svom meniju podržanih USB uređaja pa smo umesto njega morali staviti “klasičnu” prenosnu USB memoriju. Treba napomenuti da se prenosna USB memorija pri izradi instalacione slike automatski formatira pa pripazite ako na tom uređaju imate ikakve bitne podatke.

Kad ste ispunili sve gornje preduslove i potvrdili svoj odabir sa Next, program će krenuti u izradu instalacionog USB medija. Nama je ceo postupak trajao samo nekoliko minuta.

Kad je postupak gotov, prenosnu USB memoriju priključite na računar koji želite instalirati, postavite da je USB prvi medij koji se proverava pri podizanju računara i instalacija može početi.

Iz znatiželje smo probali izradu Windows XP instalacionog USB medija, ali program je prijavio nepodržanu ISO datoteku.

Pre ovog alata postojale su određene procedure kojima se mogao izraditi instalacioni USB medij i neki nezavisni programi namjenjeni ovakvim stvarima (npr.WinToFlash), ali ovaj odličan Microsoftov alat ih sve zasenjuje svojom jednostavnošću i funkcionalnošću.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes