Predstavljen OS X Yosemite

Yosemite je naziv OS X 10.10, sveža verzija Appleovog desktop operativnog sistema. Novosti koje on donosi biće itekako vidljive. Naime, nakon dugo vremena OS X je dobio sveobuhvatan vizualni redizajn, inspirisan kontraverznim dizajnom iOS-a 7. Znamo šta to znači: prozirnost i izostanak napadnih tekstura i gradijenata. Nesumnjivo će biti onih kojima dizajn Yosemitea neće biti po volji, no to ne menja činjenicu da granica između OS X i iOS-a sada postaje još tanja – barem u vizualnom smislu.
yosemite-ui-100308852-gallery Yosemite donosi značajna poboljšanja sistemskog pretraživača Spotlight, koji služi pri pokretanju aplikacija, pretraživanju dokumenata i datoteka, a odsad i Apple Maps i Wikipedia. Vizualno i funkcionalno je redizajniran i internet pretraživač Safari. Dobio je mogućnost horizontalnog scroll-a kroz tabove i pregled svih otvorenih tabova iz svojevrsne ptičje perspektive, tako da možemo brzinski vizualno detektovati stranicu koja nas zanima. Poboljšana je, skraćena i premeštena traka za pretraživanje – sada je centrirana i automatski pretražuje Wikipediu dok upisujemo ono što nas zanima.

Raznim vizualnim i funkcionalnim zahvatima podvrgnut je sistem notifikacija, na način da prikazuje podsetnike i nadolazeće događaje iz kalendara, kao i widgete iz aplikacija iz App Storea. Ako koristite Dropbox ili neki srodni cloud servis za skladištenje podataka, možda ćete od svega zajedno dići ruke, jer Yosemite takođe donosi iCloud Drive. Podacima koje ćemo snimati u njega moći ćemo pristupiti putem Findera, a zanimljivo je i da će se na isti način dolaziti do podataka snimljenih unutar iOS-a. Podaci iz iCloud Drivea biće dostupni i putem Windowsa.
Mnogo se radilo na još boljem povezivanju OS X-a i iOS-a. Jedna od funkcija iz koje je to vrlo očito zove se Handoff. Handoff nam omogućava da neku aktivnost započetu na iOS-u završimo na OS X-u (i obratno), poput pisanja e-maila ili rada u nekom dokumentu. Pored toga, napokon će biti moguće bežično prebacivati podatke između iOS-a i OS X-a putem AirDropa. Yosemite će automatski prepoznavati naš iPhone i nuditi nam mogućnost da preko bežične konekcije pristupimo Internetu. OS X Yosemite na Appleove računare stiže na jesen.

Izvor

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes