Procesori Ryzen 4000 (Renoir) mogu da rade bez sistema za hlađenje

Nedavno objavljeni procesori AMD Ryzen 4000 (Renoir) mogu i bez sistema za hlađenje. Ovo je saznao entuzijasta Fritzchens Fitz-a dok je pokušavao da izmeri toplotu procesora pomoću termičkog uređaja.

U svom eksperimentu, entuzijasta je koristio mlađi četvorojezgreni procesor Ryzen 3 4300U u „golom“ obliku, odnosno bez ikakvog sistema za hlađenje, čak i pasivnog. U ovom obliku bilo je moguće ne samo uspešno pokretanje sistema, već i sprovođenje niza testova u roku od 10 minuta.

Procesor je bio u stanju da održi stabilnost čak i u prilično “teškim” testovima. Uspešno je prošao sintetičke testove Cinebench R15 i 3DMark Time Spy, kao i testnu igru Crisis. Naravno, rezultati ispitivanja bili su veoma skromni, jer da bi se izbeglo pregrevanje, procesor resetuje frekvencije. Ali sama činjenica da tako moćan procesor može da radi bez ikakvog hlađenja je impresivna.

Takođe, slike dobijene pomoću termičkog imagora pokazuju da Ryzen 3 4300U koristi samo jednu od dve CCX jedinice u kojima su smeštena četiri jezgra Zen 2.

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes