Prvi Ubuntu smart telefoni do kraja godine

Izvršni direktor Canonicala, potvrdio je kako će prvi smart telefoni sa mobilnom verzijom njihovog operativnog sistema Ubuntu biti dostupni do kraja ove godine.

ubuntu-hands-on-620Uređaje bi trebali proizvoditi španski BQ i kineski Meizu. Meizu ima 600 vlastitih prodavnica u Kini, Hong Kongu, Izraelu, Rusiji i Ukrajini, dok je BQ druga najveća kompanija u Španiji po broju prodatih smart telefona.

Canonical će sarađivati sa ovim kompanijama u izradi prvih komercijalnih Ubuntu mobilnih uređaja. Specifikacije budućih uređaja nisu poznate, osim što će Meizov uređaj uz mobilni Ubuntu moći pokrenuti i operativni sistem Android.

Ubuntu_mobileOsim sa proizvođačima uređaja Canonical je ostvario saradnju i sa telekomunikacijskim operaterima. Šesnaest operatera iz različitih zemalja okupilo se u savetodavnu grupu Ubuntu Carrier Advisory Group te time izrazili svoju podršku za buduće Ubuntu uređaje. Među navedenim operaterima ističu se: Vodafone, EE, američki T-Mobile, Three Group, Deutsche Telekom, Verizon, Telstra i Portugalski Telekom (PT).

Canonical je ostvario saradnju i sa nekim popularnim servisima kao što su Evernote, GrooveShark i The Weather Channel koji će svoje aplikacije i usluge ponuditi u Ubuntu mobilnom okruženju.

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes