SanDisk i Toshiba su predstavili 15-nm flash memorijske čipove

Kompanija SanDisk Corporation objavila je svoju ​​15nm tehnologiju, za koju tvrdi da je od najnaprednijih procesnih tehnologija za proizvodnju flash memorijskih čipova na svetu. Korišćenje ove tehnologije je planiran u NAND memoriji sa arhitekturom dva bita po ćeliji” (X2) i “tri bita po ćeliji” (X3), a masovna proizvodnja će početi u drugoj polovini ove godine.

15nm_NANDPotpredsednik kompanije SanDisk Sivaram Siva, navodi da će prelaz na 15 nm proces stvoriti najmanji i energetski najučinkovitijih 128Gbit čip na svetu.

SanDiskPodsetimo, SanDisk u oblasti flash memorije usko sarađuje sa kompanijom Toshiba. Dakle, japanski proizvođač je takođe danas objavio saopštenje u kojem predstavlja novu 15-nm tehnologiju. Očito je reč o istom zajedničkom razvoju, iako u svojim saopštenjima partneri ne spominju jedni druge. Toshiba je, ipak obećala lansiranje 128-GB flash čipova sa arhitekturom ” dva bita po ćeliji” krajem aprila. Proizvodnja će biti uspostavljena na Fab 5 Yokaichi Operations. Uprkos kompaktnim dimenzijama, novi čipovi će imati istu brzinu snimanja kao i prethodne generacije čipa, izdate na bazi 19-nm procesne tehnologije. Ovim će se brzina povećati na 533 Mbit/s, odnosno 1,3 puta, zahvaljujući uvođenju high – speed interfejsa. Za početak proizvodnje čipova sa ” tri bita po ćeliji ” Toshiba obećava do juna ove godine.

Izvori:

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes