Seagate predstavio ultratanki HDD debljine 5mm

Možda su memorijski čipovi NAND Flash brži od konvencionalnih čvrstih diskova, ali kada je u pitanju tablet, njihova brzina je sekundarna. Drugi problem NAND-čipova je da je njihova maksimalna veličina samo 64 GB, a time i brza potrošnja prostor.

Seagate1

Ovaj problem prostora rešila je kompanija Seagate, koja je na samju elektronike CES 2014 predstavila jeftiniju alternativu skupim NAND Flash čipovima, a to je novi ultratanki hard disk sa debljinom od samo 5 mm, što ga čini idealnim za korištenje u tablet uređajima.

Novi hard diskovi kompanije su Seagate Laptop Ultrathin HDD i i Ultra Mobile HDD koji će zauzimati prostor od 2,5 – inča i istovremeno nuditi do 500 GB slobodnog prostora memorije. Možda deluje smešno, ali težina hardiska Seagate Ultra Mobile se može uporediti sa težinom klasične sijalice. U ovom slučaju potrošnja struje u tom hard disku u režimu mirovanja i standby je samo 0,14 W.

Mogući problemi kod hard diskova su poznati, a to je mala mogućnost vibracije samog kućišta, koje je jednostavno neprihvatljivo. Međutim diskovi Seagate Ultra Mobile koriste tehnologiju Zero Gravity Sensor  (ili drugim rečima sistem suzbijanja vibracije).

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes