SecureDrives predstavio SSD diskove sa naprednim sigurnosnim mogućnostima

Britanska kompanija SecureDrives na tržištu ima četiri SSD diska koji donose nekoliko mogućnosti koje značajno podižu nivo privatnosti i sigurnosti podataka korisnika.

SecureDrives  SSD
Najznačajnija mogućnost diskova je ugrađen GSM modul pomoću kojeg se diskovi mogu fizički uništiti iz daljine. Dovoljno je poslati tekstualnu poruku na jedinstveni broj telefona povezan sa diskom, a nakon primljene naredbe započinje proces fizičkog samouništenja diska.

Ukoliko naredbu za samouništenje nije moguće poslati, to nije problem jer su u diskove implementirani dodatni mehanizmi zaštite. Moguće je postaviti da se pokrene postupak samouništenja ukoliko se disk izvadi iz SATA II priključka, ukoliko se u potpunosti istroši baterija koja je ugrađena na diskovima ili ukoliko ugrađeni senzor pokreta detektuje aktivnosti usmerene prema zaobilaženju zaštite.

Osim navedenih sigurnih mera za uklanjanje podataka u slučaju opasnosti, uz navedene diskove dolazi 256-bitna AES CBC hardverska enkripcija koja će se pobrinuti da podaci snimljeni na diskovima ostanu u potpunosti sigurni.

Ovakve sigurnosne mere imaju svoju cenu, a osim visokih troškova nabavke ovakvih diskova potrebno je plaćati i mesečnu naknadu na GSM uslugu.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes