Štampane ploče sada možete praviti sa običnim štampačem

Istraživači sa Georgia Tech-a su razvili novu tehnologiju za kreiranje štampanih ploča korišćenjem programa za štampač. Za samo 300 dolara možete da napravite kod kuće kolo bilo koje složenosti.

printedcircuits

Kada je proizvodnja konvencionalnih štampanih ploča na jednoj izolacionoj površini čvrstih ploča od dielektrika primenjuje uzorak električno provodljive folije. Između ostalog, ploča je sa montažnim rupama i jastučićima za montažu različitih komponenti. Proizvodnja takvih ploča kod kuće je skoro nemoguća zbog tehnologije složenosti procesa.

Tajna nove metode je specijalno provodno mastilo, koje se zasniva na nano-česticama srebra. Ove boje su stvorene u 2012, ali još uvek se ne koristi u praktičnom smislu. Istraživači su objavili veoma funkcionalne električne uređaje sa štampanim površinama od gumiranog papira, plastične folije i foto papir uz sjajnu završnu obradu. Nažalost, ova tehnologija ne dozvoljava da se štampa na tekstilu ili na magnetiziranoj površini.

Brzina štampe štampanih ploča na bazi novog mastila je oko 60 sekundi. Kreatori ovog metoda tvrde da je daleko najbrži i najjeftiniji način za proizvodnju štampanih ploča u svetu.

printedcircuits-0

“Mi verujemo da će naš pristup otvoriti nove horizonte za entuzijaste kojima će biti puno lakše i praktičniji da odštampaju nekoliko verzija PCB i testira pre nego što je uzme neka kompanija za masovnu proizvodnju”, – kaže Gregory Eboud, član Georgia Tech. “Sada su alati za proizvodnju štampanih ploča u kući na raspolaganju svima. Zahvaljujući našoj tehnologiji, svako može eksperimentisati bez korišćenja skupe proizvodnje. “

Troškovi odgovarajućeg štampača za štampanje je oko 80 dolara, cena od 100 ml bocu mastila je 200 dolara. Punjenje praznog kertridž će vas koštati još 10 dolara. Kao rezultat toga, za 300 dolara možete zaista da napravite kućnu mašina za štampu i proizvodnju provodnih kola.

” Jedna takva boca od mastila će Vam omogućiti da odštampate oko 10 kvadratnih metara štampanih ploča, što jedobar rezultat, zar ne ? “

Razvoj ovog projekta aktivno podržava Univerziteta u Tokiju, kao i istraživačke jedinice Microsoft-a. Uskoro kreće prodaju u SAD-u.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes