Top 10 novih funkcija u Mac OS X Mavericks 10.9

338820-apple-os-x-mavericks-for-mac-maps-main

OS X Mavericks 10.9  donosi dosta novih mogućnosti za Mac. U stvari, kompanija beleži više od 200 novih funkcija. Par potpuno novih aplikacija kao što su iBooks i mape – su napravili skok od iOS na Mac-u. Par dugogodišnjih Mac OS X funkcija su znatno poboljšane – Kalendar i Safari. Safari ne samo da je dobio redizajn, već i povećanje brzine, nova Shared Links funkcija, a još mnogo standarde podrške.

Takođe, poboljšani su neki sistemski alati, uključujući i višestruki prikaz ekrana, obaveštenja, Finder, Keychain password management, koji sada može da se sinhronizuje među svim svojim Mac i iOS uređajima.

iBooks_Mac_poll

iBooks

iBooks za Mac je dobro pečen komad softvera, baš kao što biste očekivali od Apple-a. Kao najnovija iTunes desktop aplikacija, taster se prebacuje između biblioteke i prodavnice, koja ima preko 2 miliona knjiga. Traženje reči, korišćenje markiranja kao i beleški, i budite sigurni da je sve sinhronizovano među svim svojim Mac i iOS uređajima.

404813-multiple-displays

Multiple Display Support

Jedana od velikih pohvala za Windows 8 je njegova podrška za prikaz na više ekrana, on omogućava korisnicima da prikažu taskbar na više od jednog ekrana. Mac OS X Mavericks sada ga sledi u tome, omogućavajući više monitora da pokaže Menu bars i Dock. To ne zahteva konfiguraciju, samo povežete monitor i odmah će te videti Mavericks pozadinu. On takođe radi sa Apple TV-povezanih televizora, kao i HDMI i Thunderbolt monitori. 

404815-maps-1

Maps

Ljudi su korišćenjem mapa na Internetu više od deset godina sa MapQest, ondaYahoo, Google i Bing Maps. Ali ima OS X ima namensku aplikaciju Mape koja dodaje neke određene prednosti, naročito ako koristite Apple uredjaj – iPad i iPhone, kao i Mac. Mac App Maps Vam pokazuje rutu gde Vam iPhone šalje audio upustva gde treba skrenutu itd.  On takođe poseduje sjajan 3D prikaz okoline.

404811-calendar

Calendar

Ažurirana Calendar aplikacija Vam omogućava da tražite imenovane adrese, upozorenje koje je postavljeno na osnovu vremena i datuma će Vas odvesti direktno na traženu adresu na osnovu nove aplikaciju Maps da Vam pokaže put. Aplikacija je dizajnirana na ugledu po 7 iOS , ali održava se kombinacijom boja, više kalendara.

404812-safari-7-1

 

Safari 7

Apple-ov pretraživač je ponekad zanemaren u odnosu na Chrome, Firefox, Internet Exlorer i to sve češće. Ali je Safari pretraživač na koga treba računati, sa dosta sopstvenih inovacija. Verzija koja dolazi sa Mavericks donosi HTML5 poštovanje među liderima, sa rezultatom od 385 na HTML5Test.com. Poseduje i ažuriranu Top Sites stranu, sa više dizajna u skladu sa iOS 7

404817-icloud-keychain

iCloud Keychain 

Uz iCloud Keichain, OS X Mavericks Vam pruža način da se obezbedi Vaša lozinka koje radi u svim Mac i iOS uređajima. Takođe, štedi brojeve kreditnih kartica i Wi-Fi-prijave jednostavno ne očekuju da će se držati NSA.

404818-finder-tabs-1

 

Finder Tabs

Za generacije Mac korisnike, desktop može lako postati prenatrpan sa više Finder prozora, ali Mavericks konačno rešava problem. Svaka kartica može da ima drugačiju listu, ikonu, kolonu, a možete da prevučete i otpustite datoteke sa kartica. Novi Finder preko celog ekrana čini sve ove kartice još korisnijim i lakšim za upravljanje.

404816-notifications

Notifications

Mountain Lion predstavio je novi OS X Centar za obaveštavanje, na desnoj strani radne površine, ali je Mavericks poboljšan tako što odgovarate na poruke i elektronsku poštu u pravo iz obaveštenja. On takođe dodaje obaveštenja po vrstama, uključujući obaveštenja i od sajtova, sistemskih poruka i softverske nadogradnje. U drugom iOS, obaveštenja će se sada pojaviti na lock ekranu računara.

404810-tags-1

 

Tags

Govoreći sa aspekta upravljanja datotekama, ova tehnika je korišćena od strane foto softvera godinama kao organizovanje i pronalaženje alat sada dolazi na svim fajlovima zahvaljujući Tags funkciji “Mavericks ” . To Vam omogućava da ne samo da kreirate tekstualni opis za svaki fajl, već Vam takođe omogućava da primenite kod boje na njega. Vaše boje i tekst oznake pojaviće se na dnu svakog Finder prozora za lakše filtriranje.

404814-enhanced-dictation

Enhanced Dictation 

OS X dobio iOS-kao diktat mogućnost u Mountain Lion, ali Mavericks poboljšava funkciju na neki prilično kul način. Sa Enhanced diktiranjem, više ne morate imati Internet vezu da bi ova funkcija radila. Drugo, možete da diktirate u neograničenom vremenu govora. I na kraju ćete videti vaše izgovorene reči koje se pojavljuju u teksta na ekranu.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes