Top 6 novih funkcija na operativnom sistemu Windows 8.1

-the-top-6-new-features-in-windows-8-1

Microsoft je upravo lansirao Windows 8.1 nadogradnju i ona je daleko više od servisnog paketa, iako je besplatno ažuriranje za Windows 8 korisnike preko Windows Store-a. I da budemo iskreni, čak i najveće pristalice ovog operativnog sistema će se verovatno složiti da Microsoft-ova nadogradnja je više od servisnog paketa. Ima mnogo promena u podešavanjima, ali ima i dosta novih mogućnosti poput ugrađene podrške za 3D štampanje, Miracast prikaz deljivog ekrana i nova web radio funkciju koja uključuje Xbox Music aplikaciju.

Windows 8.1 donosi bukvalno stotine ispravki i poboljšanja za kućne i poslovne korisnike, kao i za uredjaje od malih do velikih tablet-screen radnih stanica. U nastavku ćemo od pregršt novih funkcija izdvojiti funkcije koje mislimo da će uticati na najveći broj korisnika Windows 8 OS.

1. Start dugme

start-button

On je bio prvi razlog zbog koga su mnogi jadikovali na promene interfejsa na operativnom sistemu Windows 8. I napokon, Desktop sada ima dugme Start i moderan novi Windows logotip, ali ne ono što su iskusni korisnici verovatno želeli, i oni će verovatno reći : “To pokreće novi stil start page “. Ali verujte mi, to je skorz uredu, jer samo počenete kucati ime programa da se pokrene i on će Vam izlistati programe, tako možete da  potražite datoteku ili neku postavku .

2. Boot na Desktop

boot-to-desktop

Još jedan zahtev dugogodišnjih korisnika operativnog sistema Windows je da bi trebalo da bude u stanju da u potpunosti zaobiđe moderan stilu Start ekrana, i sa Windows 8.1 to postaje moguće. Dakle, ako imate desktop ikone za sve programe koje koristite ili ste ih ikada zakačili na traku zadataka, nikada nećete morati da ponovo. Osim ako ste greškom pritisnuli dugme Start novi ! Da biste uključili boot na radnoj površini, kliknite desnim tasterom miša na traku zadataka i izaberite Properties, a zatim navigaciju. Konačno u početnom ekranu Idite na desktop umesto početak kada se logujete.

3. Search Heroes

search-heroes

Microsoft je uradio dosta pola da bi ugradio Windows pretraživače u 8.1. Vrhunac novim mogućnostima pretrage je ono što kompanija naziva “Search heroes”, visoko dizajnirani rezultat koji nude pretragu aplikacija, datoteka ili Web rezultata, ali umesto toga nude dosta i drugih mogućnosti. Nekoliko dobrih primera pretraživanja na Search Heroes je kada tražite popularnog muzičara ili za grad. Pretraga npr. ” Rihanna ” Vam omogućava da odmah vidite i čujete pesme i video zapise umetnika preko Xbox Music-a, kao i da videte biografske i Web informacija. U pretraži npr. “Čikago” rezultat u stranici prikazuje mapu, trenutno vreme, i top atrakcija grada.

4. Više opcija za nove stilove prozora aplikacija

more-windowing-options-for-new-style-apps

Dok je sposobnost da pokaže više od jedne aplikacije na ekranu u isto vreme već bio jedinstven među popularnim tablet korisniciam, Windows 8.1 daje još više opcija za nove stilove prozora aplikacija. U operativnom sistemu Windows 8, možete samo da pokrenete drugu aplikaciju u uskom delu sidebar prozora, ali sa u Windows 8.1 možete horizontalno praviti veličinu prozora kako god želite. Takođe možete prikazati više od dve aplikacije – do četiri, dok je Vaš rezolucija ekrana je adekvatna. Takođe možete imati višestruke aplikacije prikazane na više monitora, tako da ako imate dva monitora podešavanja , možete da vidite i do osam aplikacija!

5. New Store

new-store

Ne samo da je Windows Store pretrpeo radikalan redizajn kod kojeg se vidi  jasan napredak u odnosu na svog prethodnika Windows 8, nego je od koristi za neka nova dobra operativnivna poboljšanja. Aplikacije se sada automatski ažuriraju. Sada možete da instalirate aplikacije na onoliko računara koliko želite, ali daljinski nadzor od strane kompanije Microsoft će se ukinuti.

Ali poboljšani interfejs prodavnice je veoma dobar. Umesto mnogo prelistavanjem kategorija, vi sada vidite jednu veliku istaknutu aplikaciju koja se menja između nekoliko opcija. A pojedine aplikacije omogućavaju Vam da vidite opis na velikom ekranu i kritike i komentare bez gledanja iza kartice. Još uvek čekamo i web prisustvo za prodavnicu, ali Microsoft insajderi uveravaju da to će i to doći.

6. . Robusnija podešavanja u savremenom interfejsu

robust-settings-in-modern-interface

U operativnom sistemu Windows 8, možete da uradite nekoliko stvari u modernoj sranici Settings, ali suviše često ste morali da idete tradicionlnim putem, prvo Desktop režim pa Control Panel da bi došli do podešavanja koje ste želeli. Uz Windows 8.1, broj opcija u novoj stranici Settings je procvetala i skoro učetvorostručila broj novih funkcija nad Windows 8. Osnovne stvari kao što su podešavanja ekrana uređaja, miša i tastature, automatska reprodukcija, su više i lakše dostupni na Windows 8.1. Takođe možete videti svoje podatke kao što su procesor PC-a i memorije bez putovanja kroz Control Panel .

Pomoć i saveti

help-tips

Kratka animacija pokazuju pokrete i koncepte koje treba da savladate, i nudi sve korake koji su potrebni za instalaciju operativnog sistema .

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes