Uskoro stižu prvi Android One smartfoni

Google je početkom leta na svojoj I/O konferenciji najavio nove smartfone pod nazivom Android One. Cilj ovog projekta je svima ponuditi smartfon po vrlo povoljnim cenama, tako da je event na kojem su i predstavljeni ovi uređaji održan u Indiji koja bi trebala i biti jedno od glavnih tržišta ovog projekta. U toj državi postoji 920 miliona korisnika mobilnih telefona, no svega 28 % njih koristi smart telefone, navodi Economic Times. Inače, cena uređaja bi trebala biti oko 100 dolara.

Android-One

Android One je u početku bio zamišljen i kao odgovor na Nokia X projekt, Microsoftovih super jeftinih smartfonova, baziranih na custom verziji Androida. Nedavno je Microsoft od ovog projekta odustao, tako da Google i neće imati pravu konkurenciju na tim tržištima.

Prva tri uređaja iz Android One serije su Micromax, Spice i Karbonn i imaju 4.5 inčni IPS ekrana rezolucije 854 x 480 px, 1.3GHz MediaTek procesor sa četiri jezga, 1 GB RAM i 4 GB interne memorije, kao i podršku za SD kartice.

Svi modeli su opremljeni sa po dve kamere, od kojih glavna ima 5 MP dok prednja ima 2 MP, a opremljeni su dual-SIM slotom i 3G, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 i GPS konekcijama.

Ono što je prednost u odnosu na ostale uređaje u low-budget segmentu je to što svi modeli dolaze sa najnovijom verzijom Androida 4.4.4 KitKat, a nove nadogradnje bi trebali stizati vrlo brzo nakon zvaničnog izlaska.

Android One uređaji će biti u potpunosti lokalizovan za određena tržišta, a Google planira uvesti i posebnu verziju YouTubea za ove korisnike koja bi trebala omogućiti skidanje video zapisa na svoj uređaj kako bi se smanjila potrošnja prometa podataka.

Do sada kupovinom low-budget uređaja vlasnici bi uglavnom dobijali smartfon sa zastarelim operativnim sistemom, koji bi retko dobijao nove nadogradnje, no Android One će omogućiti korišćenje najnovijeg OS-a, baš kao što je slučaj sa Nexus ili Google Play Edition uređajima.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes